Zimska klasika v Istri: Ombolo s klobaso in kislim zeljem

Ombolo s klobaso in kislim zeljem je ena najbolj prepoznavnih zimskih jedi na istrskih mizah. Preprosta, nasitna in bogatega vonja je popolna za mrzle dni.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Sestavine za ombolo s klobaso in kislim zeljem (za 4 osebe)

800 g ombola (svinjskega kareja brez kosti)

4 istrske klobase

800 g kislega zelja

2 lovorova lista

5–6 zrn popra

2 stroka česna (po želji)

oljčno olje

sol po potrebi

soda ali belo vino za zalivanje

Priprava

Kislo zelje rahlo sperite pod vodo, če je preslano. Dajte ga v lonec z lovorjem in poprom ter ga zalijte z vodo toliko, da ravno prekrije zelje. Kuhajte 30–40 minut na nizki temperaturi, dokler se ne zmehča.

Ombolo narežite na 2–3 cm debele kose. V večji ponvi segrejte malo oljčnega olja. Najprej na hitro popecite ombolo z vseh strani, da se naredi skorjica, nato dodajte klobase. Po želji zalijte z malo belega vina ali vode. Pokrijte in dušite približno 20 minut, občasno obračajte.

Ko je zelje kuhano, odlijte odvečno tekočino (ne povsem) in ga dodajte v ponev k mesu. Vse skupaj kuhajte še 10–15 minut na nizki temperaturi, da se okusi prepojijo. Po potrebi dosolite.

Za več kulinaričnih vsebin klik sem.