Za čarobne praznike: Recepti za 8 božanskih kremnih sladic

Po receptih za božične piškote smo za vas pripravili izbor najboljših kremnih sladic, ki vam bodo še dodatno polepšali letošnje božično-novoletne praznike.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Kaj pečemo za praznike?

Na to vprašanje ni enega samega pravilnega odgovora, saj vsaka družina neguje svoje tradicije in ohranja recepte, ki se prenašajo iz roda v rod iz leta v leto. No, obstajajo sladice, ki jih skoraj vsi povezujemo s toplino doma in prazničnim vzdušjem.

Letos smo se odločili, da izpostavimo prav takšne klasike – razdeljene v tri kategorije.

V minulem tednu smo vam že priporočili takšne in drugačne božične piškote, zdaj pa so na vrsti ljubitelji kremnih sladic.

Kaj peči za praznike? 8 receptov za božične piškote

Kremne božične sladice

Lambada: Legendarna sladica, s katero se boste z veseljem posladkali

Lambada – sestavine

Biskvit

5 jajc
9 žlic sladkorja
9 žlic moke

Pomarančna krema

1 l pomarančnega soka
10 žlic sladkorja
3 vaniljevi pudingi

Bela smetana

500 ml mleka
4 žlice moke
5 žlic sladkorja
150 gramov margarine ali masla

Čokoladna glazura

200 g čokolade za kuhanje
7 žlic olja

Ostalo

Petit piškoti za eno plast

 

Lambada – priprava

Rumenjake ločimo od beljakov. Beljake stepemo v trd sneg. Rumenjake zmešamo s sladkorjem in penasto stepemo.

Dodamo moko in stepemo. Pripravljene beljake dodamo k rumenjakom in nežno združimo z metlico. Pekač namastimo in pomokamo (21×36 cm). Vlijemo pripravljeno zmes in jo razporedimo.

Postavimo v predhodno ogreto pečico na 180 stopinj za 20-25 minut.
Medtem ko se biskvit peče, takoj začnemo pripravljati pomarančno kremo. Pudinge zmešajte s sladkorjem in malo soka, preostanek pa zavrite. Ko sok zavre, dodajte pripravljene pudinge in kuhajte naprej, dokler se ne strdi.

Kuhan in še vroč nadev namažite po vročem biskvitu. Po vročem nadevu razporedite petit piškote. Pustite, da se ohladijo.

Za beli nadev zmešajte moko s sladkorjem in malo mleka, preostanek pa zavrite. Pripravljene sestavine dodajte v vrelo mleko in nadaljujte z mešanjem. Ko odstavite z ognja, nadev preložite v drugo skledo, pokrijte s prozorno folijo in pustite, da se ohladi.

Ohlajen nadev zmešajte z mešalnikom. Dodajte margarino ali maslo sobne temperature in premešajte. Beli nadev namažite po piškotih.

Čokolado in olje stopite nad paro, malo ohladite in prelijte po sladici. Sladico postavite v hladilnik, da se strdi.

sladice za božič

Brez peke: Enostaven recept za lažno madžarsko pito

Se sprašujete, kaj bi lahko bila ponarejena madžarska pita? Gre za okusno čokoladno sladico, v kateri prevladujejo piškoti, ki je pripravljena v trenutku. Čeprav ni videti kot prava madžarska pita, ima okus tako podoben, kot da bi bila njena sestra dvojčica.

Sestavine:

200 g čokolade za kuhanje
800 ml vode
5 žlic sladkorja
250 g masla
1 kg petit piškotov

Za čokoladno glazuro:

200 g čokolade za kuhanje
500 ml sladke smetane

Priprava:

Vodo, sladkor, maslo in čokolado dajte v skledo. Ko se vse stopi in zavre, odstavite z ognja in dodajte piškote.
Mešajte, dokler se zmes popolnoma ne zgosti oziroma dokler piškoti ne vpijejo tekočine. Med mešanjem se bodo piškoti lomili.
Zmes vlijte v globok pekač velikosti 30 x 40 cm.

Priprava glazure: čokolado nežno stopite nad vodno paro, dodajte sladko smetano in vse dobro premešajte. Glazuro prelijte čez sladico.

Sladico najprej ohladite na sobno temperaturo in jo nato postavite v hladilnik. Ko se dobro ohladi, jo narežite in postrezite.

sladice za božič

Trojni užitek: Recept za vaše najljubše kremne kocke

Kombinacija nežnega, lahkega testa z oreščki, piškoti, namočenimi v mleku, in dvema kremama so glavne prednosti te sladice, imenovane “trojni užitek”. Sladica je res enostavna za pripravo, le dobro jo je treba ohladiti pred serviranjem, da bo užitek še večji.

Sestavine za biskvit:

8 beljakov
250 g sladkorja
150 g mletih orehov
30 g drobtin
40 g gladke moke

Sestavine za kremo:

8 rumenjakov
300 g sladkorja
3 vaniljevi pudingi (v prahu)
2 žlici škroba (gustin)
1 l mleka
150 g čokolade za kuhanje
250 g masla

Dodatne sestavine:

200 g piškotov petit beurre
200 ml mleka (za namakanje piškotov)
mleti orehi ali čokolada (za posip ali glazuro)

Priprava biskvita:

Rumenjake ločite od beljakov in beljake s sladkorjem stepite v čvrst sneg. Dodajte mlete orehe, ki ste jih zmešali z orehi in drobtinami, in vse skupaj previdno premešajte. Zmes preložite na pekač, ki ste ga namastili z maslom in rahlo pomokali (pekač velikosti 35×25 cm) in postavite v predhodno ogreto pečico na 180°C ter pecite približno 20 minut.

Pečen biskvit ohladite. V drugi skledi stepite rumenjake s sladkorjem, dokler ne postanejo penasti, dodajte prašek za puding in škrob ter vse dobro premešajte.

Mleko nalijte v večji lonec za kuhanje, dodajte jajčno zmes, premešajte in segrevajte do vretja, nenehno mešajte. Ko zavre, močno mešajte, da preprečite nastanek grudic, nato pa odstavite z ognja, ko se krema popolnoma zgosti. Kremo prelijte v drugo skledo, pokrijte s prozorno folijo in popolnoma ohladite. Maslo stepite, dokler ne postane penasto, nato ga dodajte hladni kremi in vse skupaj premešajte.

Kremo razdelite na dva dela, enemu delu kreme dodajte stopljeno čokolado in premešajte.

Sestavite sladico: pečen biskvit namažite z rumeno vaniljevo kremo, nanjo razporedite piškote petit beurre, ki ste jih na kratko pomočili v mleko, čez piškote namažite čokoladno kremo in na koncu vse skupaj potresite z mletimi oreščki, naribano čokolado ali prelijte z glazuro.

Končano sladico pred rezanjem in serviranjem dobro ohladite v hladilniku.

sladice za božič

Božanska sladica z makom in vaniljo

Biskvit z makom (količina za 2 biskvita)

6 beljakov
6 žlic sladkorja
100 g mletega maka
2 zvrhani žlici moke
2 žlici ruma
2 žlički pecilnega praška

Beli biskvit

3 beljaki
3 žlice sladkorja
40 g moke
2 žlici olja
1 žlica ruma
1 žlička pecilnega praška

Krema

700 ml mleka
200 g bele čokolade
50 g sladkorja
9 rumenjakov
2 vaniljeva pudinga
250 ml smetane za stepanje

Dekoracija

mleti mak

Priprava:

Za začetek pripravimo kremo, da se bo lahko ohladila. V kozici zmešamo rumenjake in sladkor. Dodamo vaniljev puding in malo mleka ter nadaljujemo z mešanjem. Vmešamo preostanek mleka in zavremo. Kuhamo, dokler se krema ne zgosti.

Odstavimo z ognja in dodamo belo čokolado. Mešamo, dokler se popolnoma ne stopi. Kremo preložimo v večjo skledo, jo pokrijemo s prozorno folijo in pustimo, da se ohladi. Ohlajeno kremo na hitro zmešamo z mešalnikom. V ohlajeno kremo vmešamo stepeno smetano, ki smo jo poprej stepli.

Sledeči postopek ponovimo dvakrat, ker potrebujemo dva biskvita:

Zmešamo moko in pecilni prašek. 3 beljake stepamo, dokler se ne začnejo strjevati. Postopoma dodamo 3 žlice sladkorja in mešamo, dokler ne dobimo čvrstega snega. Prilijemo žlico ruma in na kratko premešamo.

Z metlico nežno vmešamo pripravljeno moko in 50 g maka. Zmes razporedimo v model (20 × 30 cm), obložen s papirjem za peko. Pečemo pri 180 °C približno 15 minut. Pustimo, da se ohladi, in postopek ponovimo za drugi biskvit.

Pripravite beli biskvit: Moki dodajte pecilni prašek. Beljake stepite v čvrst sneg. Postopoma dodajajte sladkor. Ko dobite čvrsto zmes, vmešajte olje in rum. Dodajte moko in nežno premešajte z metlico. Pecite v istem pekaču pri 180 °C približno 15 minut.
Ohladite.

Na prvi makov biskvit namažite tretjino kreme. Položite beli biskvit in nanj namažite polovico preostale kreme. Na vrh položite drugi makov biskvit. Premažite s preostalo kremo. Površino potresite z mletim makom za okras. Sladico pred serviranjem postavite v hladilnik, da se dobro strdi.

sladice za božič

Kremno praznično pecivo s kokosom in čokolado

Če še niste pripravili priljubljenih ruskih kapic, je pravi čas, da to storite.

Ruske kapice – sestavine:

Za biskvit:

6 jajc
6 žlic sladkorja
6 žlic večnamenske moke
4 žlice kakava
2 čajni žlički pecilnega praška
6 žlic mleka

Za kremo:

600 ml mleka
5 žlic gustina
5 žlic sladkorja
1 žlica vaniljevega ekstrakta ali 1 vaniljev sladkor
15 dag masla

Za glazuro:

10 dag temne čokolade
5 dag masla
15 dag kokosa

Ruske kapice – priprava:

Začnemo s pripravo biskvita. Zmešamo moko, kakav in pecilni prašek, nato vse skupaj presejemo v skledo, da se bolje poveže, in postavimo na stran. Jajca mešamo s sladkorjem, dokler se zmes ne podvoji, postane penasta in bledo rumena. Izmenično dodajamo mlačno mleko ter mešanico moke in kakava, dokler se vse sestavine ne premešajo.
Širok pekač obložimo s peki papirjem, vanj vlijemo zmes in pečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj Celzija, približno 20 minut, odvisno od moči pečice. Ko je biskvit pečen, ga vzemite ven in pustite, da se popolnoma ohladi.

Zdaj pripravite kremo. Od pripravljene količine ločite malo mleka in vanj stepite gustin, sladkor in vaniljo. Preostanek mleka postavite na nizek ogenj, in ko zavre, dodajte stepen gustin s sladkorjem in vaniljo ter zavrite. Nenehno mešajte z metlico, da se krema ne zgrudi ali prime dna posode. Krema se kuha 8 do 10 minut. Nato jo pustite, da se popolnoma ohladi. Ko se ohladi, dodajte stepeno maslo in vse skupaj mešajte z mešalnikom, dokler se krema in maslo ne združita.

Nato se lotite priprave kapic. Vzemite oster modelček za piškote ali krofe ali kozarec z zelo tankim in ostrim robom. Premer prilagodite svojemu okusu in zmožnostim. Iz ohlajenega testa izrežite majhne kroge. En krog obilno namažite s kremo in prekrijte z drugim, nato pa s kremo namažite celoten zunanji rob. Nato zunanji rob, torej celotno površino, kjer je krema, povaljajte v kokosu. Postopek ponavljajte, dokler ne porabite vsega testa.

Čokolado nasekljajte na kocke in jo dajte v manjšo skledo, nato dodajte maslo, narezano na rezine. Stopite na majhnem ognju, dobro premešajte in z majhno žlico namažite glazuro na vrh kapice. Ko se ohladijo na sobno temperaturo, jih postavite v hladilnik.

sladice za božič

Reform rolada: Recept za sladico, ki bo prekosila istoimensko torto

Za mnoge je Reform ena najboljših čokoladnih tort, predvsem zaradi velike količine orehov, ki jo vsebuje. Nekateri pravijo, da je reform rolada še boljša.

Reform rolada – Sestavine:

Za biskvit:

8 beljakov
8 žlic sladkorja
1 žlica moke
9 žlic orehov
1 čajna žlička pecilnega praška

Za kremo:

8 rumenjakov
150 g sladkorja v prahu
2 vaniljeva sladkorja
200 g masla
130 g temne čokolade

Za glazuro:

100 g mlečne čokolade
3 žlice olja
50 g bele čokolade za posip

Reform rolada – priprava:

Najprej pripravimo pekač za peko biskvita. Beljake stepemo do srednje gostega snega, nato postopoma dodajamo sladkor in stepamo, dokler ne nastane čvrsta zmes.

Moko zmešamo s pecilnim praškom in jo ročno dodamo beljakom, na koncu dodamo še orehe in vse skupaj dobro premešamo. Pekač obložimo s peki papirjem in enakomerno razporedimo zmes.

Pečemo 15 minut pri 180 stopinjah v dobro ogreti pečici. Topel biskvit takoj zvijemo v rolado s papirjem, na katerem smo ga pekli, in pustimo, da se ohladi.

Za kremo rumenjake zmešamo s sladkorjem v prahu in kuhamo na pari, dokler ni kuhana. Potrebno jo je nenehno mešati in spremljati, dokler se ne skuha, kar traja vsaj 15 minut.

Čokolado sesekljajte in jo dodajte toplemu nadevu ter mešajte, dokler se ne stopi. Kremo pokrijte s prozorno folijo in pustite, da se popolnoma ohladi. Ohlajeni kremi dodajte zmehčano maslo, postopoma in temeljito stepite, dokler ne postane penasta.

Zavitek odvijte in na notranjo stran namažite kremo, pri čemer pustite nekaj žlic za mazanje na zunanji strani. Zavijte in pustite, da se strdi, nato pa prelijte s čokolado, ki ste jo stopili nad paro, po želji pa potresite z belo čokolado in oreščki.

sladice za božič

Recept za donavske valove, sladico, s katero so odraščale generacije

Najbrž ste že slišali za sladico donavski valovi. To je nemška sladica, ki je ime dobila zaradi plasti, ki so videti kot valovi Donave. Osnova te sladice je mehak marmorni biskvit, obogaten s češnjami, ki je nato prelit z vaniljevo kremo in čokoladno glazuro.

Sestavine za biskvit:

4 jajca
15 dag masla
15 dag sladkorja
30 dag večnamenske moke
pol skodelice pecilnega praška
1 dl mleka
4 žlice kakava v prahu
2 žlici ruma

Sestavine za kremo:

500 ml mleka
4 rumenjaki
10 dag sladkorja
1 vaniljev sladkor
50 g škroba

Sestavine za glazuro:

20 dag temne čokolade
180 ml sladke smetane

Dodatne sestavine:

40 dag odcejenih višenj iz kompota
drobtine za model
malo masla za model

Priprava:

1. Moki dodamo pecilni prašek, dobro premešamo in postavimo na stran. Maslo stopimo na majhnem ognju in ga nekoliko ohladimo. Rumenjake ločimo od beljakov. Rumenjake in sladkor stepamo z mešalnikom 2 do 3 minute. Nato ohlajeno stopljeno maslo počasi dodamo v zmes in z mešalnikom mešamo, dokler se vse ne poveže.

2. Mešanici postopoma dodajajte mleko, vendar jo zdaj počasi mešajte z navadno leseno žlico ali lopatico. V ločeni skledi stepite beljake, dokler ne nastane čvrsta zmes.

3. Pripravljeni mešanici rumenjakov, sladkorja, masla in mleka postopoma in izmenično dodajajte moko in beljake. Nežno mešajte, dokler ne porabite moke in beljakov. V drugo skledo ločite tretjino mešanice in ji dodajte kakav v prahu, rum in premešajte. Pekač namažite z maslom in potresite z drobtinami, nato pa vanj najprej vlijte svetlo mešanico. Nato nanjo vlijte temno mešanico s kakavom in jo rahlo poravnajte z lopatico. Razporedite višnje in jih malo potisnite v mešanico.

4. Postavite v pečico, ogreto na 180 stopinj Celzija, in pecite približno 35–40 minut, odvisno od moči pečice. Sladica je pečena, ko se robovi ločijo od modela in dobijo lepo zlato rumeno barvo. Vzemite jo iz pečice in pustite, da se ohladi.

5.Pripravite kremo. Sladkor in rumenjake dajte v skledo in dobro premešajte. Nato dodajte škrob in mešajte, dokler se ne združi z zmesjo, nato pa vanjo vlijte nekaj mleka, toliko, da jo razredčite, preostanek mleka pa postavite na srednji ogenj in zavrite. Ko mleko zavre, ga počasi vlijte v zmes in nenehno mešajte z metlico. Zdaj vse skupaj vrnite v skledo, v kateri ste zavreli mleko, in ponovno postavite na ogenj.

Kremo kuhamo približno 10 minut in nenehno mešamo z metlico. Odstavimo z ognja, prelijemo čez ohlajeno sladico, razporedimo in zgladimo z lopatico, nato pa pustimo, da se ohladi na sobno temperaturo. Nato sladico za približno 30 minut postavimo v hladilnik, da se malo strdi.

6. Na koncu pripravimo glazuro. Čokolado nasekljamo na kocke in jo prelijemo z vročo smetano. Najprej pustimo, da se čokolada v vroči smetani malo stopi, nato pa dobro premešamo, dokler ne dobimo gladke in sijoče glazure. Ko se glazura ohladi, jo prelijemo čez sladico in jo nato pustimo čez noč v hladilniku.

sladice za božič

Medena pita: Recept, ki ima le dve plasti

Medena pita je ena najbolj priljubljenih prazničnih sladic, obstaja pa veliko različic. Danes vam predstavljamo različico s klasičnim medenim testom in preprosto kremo na osnovi kisle in sladke smetane.

Medena pita – Sestavine

Za testo

400 g gladke moke
3 velike žlice medu
6 velikih žlic olja
80 g sladkorja
1 veliko jajce
1 čajna žlička sode bikarbone
ščepec soli

Za kremo

500 g kisle smetane
200 g sladke smetane
100 g sladkorja v prahu

Medena pita – Priprava

Moko zmešajte s sodo bikarbono in soljo. Med, sladkor in olje dodajte v posodo za kuhanje. Posodo postavite na šibek ogenj in mešajte, dokler se sladkor popolnoma ne raztopi, nato pa odstavite z ognja. V moki naredite majhno jamico, dodajte mešanico medu, sladkorja in olja, dodajte stepeno jajce in zgnetite gladko testo. Za 15 minut ga postavite v hladilnik, da počiva.

Po ohlajanju testo razdelite na dva dela. Lahko ga tudi stehtate, da dobite enaka dela. Na namaščenem peki papirju razvaljajte oba dela testa in ju prebodite z vilicami ali zobotrebcem. Ne skrbite, če ne bosta videti enako, saj lahko robove po peki zgladite z nožem. Testo pecite v pečici, ogreti na 180 stopinj Celzija, približno 7–8 minut, dokler rahlo ne potemni. Po peki ga popolnoma ohladite.
Pripravite kremo. Sladko smetano stepajte s sladkorjem v prahu, dokler se ne združi v gladko zmes. V drugi skledi z mešalnikom rahlo stepajte kislo smetano in jo nato dodajte drugi zmesi ter združite.
Zdaj se lotite nadevanja pite. Obe plasti testa razrežite na tri enake dele, po širini ali dolžini. Tako boste dobili šest plasti. Enega takoj ločite in ga zdrobite, da boste imeli za dekoracijo. Eno plast položite na pladenj, nanjo namažite kremo, nanjo položite drugo plast in tako naprej, dokler ne porabite vseh plasti. Zadnjo plast prav tako namažite s kremo, nato pa po kremi potresite drobtine. Kremo lahko namažete tudi po zunanji strani celotne sladice in okrasite z drobtinami.

Nato sladico čez noč postavite v hladilnik. Počivati ​​mora vsaj 12 ur, da se plasti in krema lepo strdijo in prepojijo.