Čeprav ga boste, če poiščete italijanske recepte, našli pod imenom Ciambellone ali Ciambella, preprosto zato, ker je prvotno tisto, kar se imenuje šarkelj, narejeno iz mehkega, aromatiziranega kvašenega testa.
Tekstura in okus sta veliko bolj podobna sladkemu kruhu kot tistemu, čemur pogosto pravimo »marmorni kolač« in se pripravlja kot biskvit v eni ali dveh barvah (kar je tudi pravilo, ko govorimo o marmorni sladici). Včasih za pridobitev obeh barv niso uporabili kakava, temveč melaso in različne začimbe.
Božični šarkelj z bučo in pomarančo
Torej, prepoznaven je zaradi značilne oblike modela, a skozi leta so različice recepta le še rasle in rasle. Tu pa je veganska različica, za katero nekateri trdijo, da vas bo brez lažne skromnosti navdušila.
Sestavine (za model s premerom približno 22 cm):
300 ml stisnjenega pomarančnega soka (približno 3 velike sočne pomaranče)
naribana lupinica 2 pomaranč
150 g olupljene buče (priporoča se kabocha ali hokkaido)
200 g gladke pšenične moke ali pol/pol pšenične in pirine
150 g mandljeve moke (drobno mleti mandlji)
160 g sladkorja (lahko se uporabi tudi rafinirani)
100 ml vode
100 ml sončničnega olja
2 čajni žlički vaniljevega ekstrakta (lahko uporabite tudi vaniljev sladkor, vendar takrat količino sladkorja nekoliko zmanjšajte)
pol čajne žličke cimeta v prahu
1 pecilni prašek
Po želji lahko za okras uporabite sesekljane pistacije in čajno žličko mandarinine ali pomarančne marmelade ali pa jo le rahlo potresete s sladkorjem v prahu. Sladica je zelo sočna, zaradi pomarančnega soka ima rahlo mokro teksturo in res ne potrebuje močnega premaza.

Priprava
Naribajte lupinico dveh pomaranč, nato pa iztisnite sok, da dobite 300 ml. Ko iztisnete pomarančni sok, ga zmešajte z vodo in sladkorjem.
Surovo, olupljeno bučo narežite na manjše koščke ali jo naribajte, dajte v mešalnik, dodajte olje, pomarančno lupinico, vaniljo, cimet, vodo in nekaj pomarančnega soka. Ravno toliko, da vse skupaj zmešate v gladko zmes brez grudic. Glede na moč mešalnika bo to trajalo eno ali 3–5 minut.
V veliki skledi zmešajte vso moko in pecilni prašek, dodajte gladko bučno zmes in preostali pomarančni sok. Vse dobro premešajte, da se sestavine združijo, in vlijte v model.
Glede na to, ali uporabljate pločevinast ali silikonski model, prilagodite temperaturo in čas peke. Biskvit se namreč v silikonskih modelih speče hitreje, zato je pogosto treba nekoliko znižati temperaturo, modelčke pa je treba pred vlivanjem biskvita naoljiti in pomokati.
Pečico segrejte na 180 °C za pekač ali 170 °C za silikonski model in pecite približno 35 minut. Z leseno palčko preverite, ali je pečen, lahko je moker zaradi teksture sladice, vendar na njej ne sme biti lepljivega surovega biskvita. Po potrebi podaljšajte čas peke, vendar temperaturo zmanjšajte na 150/160 °C.
Ko biskvit vzamete iz pečice, ga pustite, da se ohladi približno 15 minut, preden ga vzamete iz modela.
Vonj in lepa zlato rumena barva vas bosta resnično mikala, da se takoj vržete nanj, če pa ga želite okrasiti, segrejte malo mandarinine marmelade, samo toliko, da je tekoča in jo lahko s čopičem rahlo razmažete po robovih sladice. Sesekljajte pistacije in jih potresite po namazu, da se sprimejo.





