Vonjave iz pečice, počasno pečenje in preproste sestavine so tisto, kar naredi to kosilo posebno – in skoraj vedno zbere vso družino za skupno mizo.

Sestavine (za 6 oseb)
1 puran (3–4 kg) ali večji kosi purana
1,5 kg krompirja
3–4 stroki česna
2 vejici rožmarina
2–3 vejice timijana
sol in sveže mlet poper
1 dl oljčnega olja
1 dl belega vina
malo masla
po želji: korenje ali čebula
Priprava
Puran očistite, ga dobro osušite s papirnato brisačo ter zunaj in znotraj posolite in popoprajte. V notranjost položite nekaj strokov česna, vejico rožmarina in malo masla – tako bo meso bolj sočno in aromatično.
Krompir olupite, narežite na večje kose in posolite. Dodajte malo oljčnega olja, poper ter po želji koščke korenja ali čebule. Vse skupaj dobro premešajte.
Purana položite v večji pekač, krompir pa razporedite okoli njega. Prelijte z oljčnim oljem in belim vinom. Pekač pokrijte z aluminijasto folijo in pecite v predhodno ogreti pečici na 180 °C približno dve uri.
Nato odstranite folijo, zvišajte temperaturo na 200 °C in pecite še 30–40 minut. Med peko purana občasno prelijte z lastnim sokom, da koža postane lepo zlato rjava in hrustljava.

Preden pečenega purana razrežete, ga pustite počivati približno deset minut. Postrezite ga s pečenim krompirjem, sezonsko solato ali malo kislega zelja. Kozarec belega vina in dobra beseda za mizo – in božično kosilo je popolno.






