Agrochem Hrast po dramatičnem derbiju zadržal prvo mesto

Deli novico s tvojimi prijatelji

V derbiju 4. kroga balinarske superlige je kobjeglavski Agrochem Hrast po pravi drami ugnal škofjeloško Trato in zadržal vodilni položaj. V obalnem spopadu so Portorožani v gosteh premagali Koprčane, v sosedskem obračunu so bile Zabiče boljše od Ilirske Bistrice, Postojna je presenetljivo gladko ugnala sežansko Skalo, ljubljanski Krim pa je brez težav slavil proti zadnjeuvščeni Košani.

Obračunu v novogoriški balinarski dvorani je zasluženo pripadel naziv derbija kroga. Kobjeglavci so ga odprli z vodstvom 6:2, v enem izmed vrhuncev obračuna pa sta mladi reprezentant Jaka Štremfel in Gregor Oprešnik v hitrostnem zbijanju remizirala z 41:41. Moštvi sta si razdelili točke v natančnem zbijanju, po zmagi gostujoče štafete v postavi Luka Kokelj – Gregor Oprešnik pa sta se moštvi v zadnji del obračuna podali z izenačenim rezultatom 9:9. Serijski prvaki so gladko slavili v trojki, Kraševci pa v eni izmed dvojic, kar je privedlo do dramatične končnice, v kateri so za Agrochem Hrast odločilne poteze povlekli Mitja Petrič proti Mihi Tomšetu v igri posameznikov ter Marko Švara in Gorazd Ferfolja v dvojici proti Dejanu Korenu in Damjanu Sofronievskemu. “Čestitke celotni ekipi za pomembno zmago proti branilcem naslova. V igri v krog sem imel malce sreče, saj je Uroš Vehar zgrešil kar štiri baline, v igri dvojic pa sva z Erikom Petričem odigrala zelo dobro tekmo. Kvaliteta v superligi se dviguje in vsaj štiri ekipe lahko krojijo vrh,” je bil po zmagi upravičeno zadovoljen domači adut Gregor Sever.

Na drugo mesto so po štirih odigranih krogih skočile Zabiče. Te so v občinskem derbiju nadigrale Ilirsko Bistrico. Pred lepim številom gledalcev so domačini povedli z 8:0, dodaten zagon pa jim je dala zmaga Gorana Vujanovića v hitrostnem zbijanju. Bistričani se kljub kar 46 točkam Martina Zdauca v hitrostnem zbijanju niso uspeli več vrniti v igro za zmago, njihovih upov pa je bilo dokončno konec po suverenih nastopih Antona Fabca in Simona Možine v natančnem zbijanju. “Nepričakovano lahko smo prišli do zmage. Začetek tekme se nam je izšel po željah. Vujanović nam je prinesel pomembne točke v hitrostnem zbijanju, dobro formo pa smo potrdili tudi v natančnem zbijanju, Čaka nas gostovanje v Škofji Loki, kjer je vedno težko priti do točk. S takšno igro se lahko prebijemo med najboljše štiri,” je po tekmi pojasnil Simon Možina. Prvi mož bistriške ekipe Martin Zdauc je športno čestital domačinom: “Domačini so bili preprosto boljši. Tehnične discipline so nas dokončno pokopale in že pred zadnjim delom tekme je bilo vsega konec. V končnici smo malce omilili poraz in pokazali, da smo sposobni zaigrati precej bolje.”

Precej bolj izenačen je bil obalni derbi v Kopru, ki je prinesel drugo letošnjo zmago Portorožanov. Po zmagi Gregorja Korošca proti Marku Škerjancu v hitrostnem zbijanju s 36:32 je vse kazalo na to, da bosta točki ostali doma, a se gostje s tem niso strinjali. Serijo Aikee Antene je odprl Nikola Đorđevič, ki je nato skupaj z Janom Blažičem z zmago v štafeti poskrbel za izenačenje na 9:9. Senad Ramić je v zadnji igri posameznikov gladko ugnal Lorisa Novaka s 13:1, v preostalih treh obračunih pa so točke zbirali Portorožani, ki so po tesni zmagi v trojki vsaj začasno ponovno prevzeli primat v Slovenski Istri.

Postojnčani so v obračunu s Skalo potrdili, da imajo zelo homogeno zasedbo, ki lahko zagreni življenje vsakomur. Sežanci so s slabim bližanjem v klasičnih igrah zbrali zgolj prgišče točk,  v tehničnih disciplinah pa so bili na nivoju le Gašper Povh v hitrostnem zbijanju ter Matija Povh in Klemen Sosič v štafeti. Na drugi strani so Postojnčani po zaslugi Franka Blažiča in Borisa Borovine osvojili štiri točke v natančnem zbijanju, ob omenjeni dvojici pa so točke pridno zbirali tudi Andrej Sedmak, Igor Linić, Andraž Rebec, Primož Markočič in ostali, kar je domačimom prineslo visoko zmago z 19:7.

Do druge domače zmage so pričakovano prišli Krimovci, ki so imeli nekaj težav le v tekaških disciplinah. V prvih klasičnih igrah je imel Anton Kosar veliko dela z Danijelom Milavcem, a so Ljubljančani povedli z 8:0 in si na široko odprli vrata do zmage. V hitrostnem zbijanju si pohvale zaslužita Damjan Urbančič pri Krimu in Andrej Kastelic pri Košani, v natančnem zbijanju pa je največ točk zbral domačin Žiga Šinkovec, ki je tudi dokončno potrdil zmago Ljubljančanov, pri katerih je bil ponovno nepremagljiv tudi mladi reprezentant Žan Sodec.

Superliga, 4. krog: Agrochem Hrast – Trata 15:11, Zabiče – Ilirska Bistrica 18:8, Marjetica Koper – Aikea Antena 11:15, Postojna – Skala 19:7, Krim – Košana 20:6. Lestvica: Agrochem Hrast 8, Zabiče in Skala 5, Trata, Ilirska Bistrica, Krim in Aikea Antena 4, Postojna in Marjetica Koper 3, Košana brez točk.