Tomaž Perovič: 2020 – Leto za pozabit

Deli novico s tvojimi prijatelji

Leto za pozabit. Res pa je tudi, da ste, če ste poročeni, če imate družino in ste letošnje leto preživeli in ostali skupaj in se imate še naprej radi, zmagovalec leta. Že dolgo, dolgo nismo v krogu družine preživeli toliko časa. In – povem iz lastnih izkušenj – moj napredek v poznavanju računalništva, je neverjeten. Na žalost pa tudi poznavanje televizijskega daljinca in telefonskih aplikacij.

 

Saša Pišot je na enem izmed spletnih pogovorov Obale plus povedala, da smo v povprečju debelejši za pol kilograma in spimo vsaj pol ure več na dan. Značilnost vseh, ki živimo na Obali, pa je bila še ta, da tako urejenih vrtov, njiv, hiš in stanovanj, kot smo jih imeli po prvih mesecih epidemije, že dolgo nismo imeli. Če nas je bilo na začetku nove bolezni strah, smo sedaj žalostni in zaskrbljeni nad prihodnostjo. Takšno je bilo naše življenje v letu 2020. Nekaj popolnoma drugačnega od življenja, kot smo ga bili navajeni.

 

Politika (lokalna in državna) pa je počela popolnoma iste stvari, kot do sedaj. Trenutki, ko smo bili prepričani, da je tudi politika začela misliti in delati tudi za nas, so bili redki in so hitro minili. Na lokalnem nivoju, še posebej v Piranu, svetnike očitno zares zanima predvsem rušenje (zakaj neuspešno?!) župana in sliši se, da noben projekt, ki ga bo predlagal v naslednjem obdobju, ne bo sprejet. Ne zato, ker bi bil slab ali dober, ampak zato, ker ga bo predlagal župan. Ali bo kdo v nekem trenutku odnehal in se vprašal ali so bili res zato izvoljeni? Ali morebiti nove, predčasne volitve niso slaba rešitev? V naslednjem letu bi se nekaj moralo zgoditi. Če se ne bo zgodilo nič, bomo na Obali prišli v situacijo, ko bodo tri občine drvele v razvoj, investicije in naložbe, ena pa bo capljala na mestu. Nič dobrega. Iskati stične točke med različno mislečimi ljudmi je naporen posel.

 

Pogovarjati se in poslušati je očitno za nekatere prenaporen posel. Tako bolj enostavno je kreganje, zmerjanje po družbenih omrežjih in nastopaštvo na sejah, ki jih lahko spremljamo v živo. Ampak drage prijateljice in prijatelji Obale plus, na tak način ne bomo prišli nikamor. Pazite nase in seveda srečno novo leto.

 

Tomaž Perovič