Redka delfina v Luki Koper

Deli novico s tvojimi prijatelji

Društvo Morigenos je minuli teden prejelo klic o dveh delfinih v Luki Koper. Ob podpori Uprave RS za pomorstvo in Luke Koper, ki sta njihovemu plovilu omogočili vstop v pristanišče, so ugotovili, da gre za dva navadna delfina in sicer samico z mladičem.

 

Kot pojasnjuje Tilen Genov iz društva je navadni delfin (Delphinus delphis) vrsta, ki je v naših vodah precej redka, pred dvema letoma smo o njenem pojavljanju v severnem Jadranu objavili tudi raziskavo. Sredozemska populacija navadnega delfina je na Rdečem seznamu opredeljena kot Ogrožena. To je doslej četrti dokumentirani primer te vrste v slovenskih vodah in peti v Tržaškem zalivu. Nazadnje so to vrsto v slovenskih vodah zabeležili pred desetimi leti. Na tem območju je sicer stalno prisotna vrsta velika pliskavka (Tursiops truncatus), ki je osrednji predmet njihovih dolgoletnih raziskav.

 

»Po prvi oceni živali izgledata v dobrem telesnem stanju, čeprav je to pri delfinih zelo težko zanesljivo in objektivno oceniti, seveda pa v tem trenutku ne moremo oceniti njunega splošnega zdravstvenega stanja. V naslednjih dneh bomo ob natančnem pregledu pridobljenega foto in video materiala skušali ugotoviti več. Fotografije hrbtne plavuti nam bodo omogočile ugotoviti ali je samica že bila fotografirana v drugih delih Sredozemlja«, je še razložil Tilen Genov.

 

Prisotnost te vrste v pristanišču je lahko razlog za skrb, vendar temu ni nujno tako. Tilen pojasnjuje, da zaenkrat ne vedo zakaj sta se živali odločili svoj čas preživljati v pristanišču, zato ni smiselno, da bi ju skušali “pregnati” ven, takšni poskusi pa zelo pogosto tudi niso uspešni. »Če je z njima (ali eno od njiju) kaj narobe, lahko s tem zadevo le poslabšamo, povsem možno pa je, da sta si pristanišče izbrali le za začasno zatočišče ali vir plena. Kljub pogostemu prepričanju se delfini povsem dobro znajdejo ob obali, v zalivih in mnogih pristanih, ki jih navadno tudi sami zapustijo«, še dodaja. V petek pa delfinov ni bilo več tam.

 width=

V kolikor se bosta živali še pojavljali v pristanišču ali drugih delih našega morja, upravitelje plovil pozivajo, naj bodo pozorni in zmanjšajo hitrost plovbe, če je to z vidika varnosti možno. »Obenem prosimo, da svoja opažanja delfinov (v pristanišču ali drugod) sporočijo društvu Morigenos na 031 77 10 77. Zaposlenim v Luki Koper in Upravi RS za pomorstvo se iskreno zahvaljujemo za obvestilo o opažanju in logistično pomoč«, dodaja Tilen iz Morigenosa.