V kakšni vodi se bomo kopali letos?

V zadnjih desetletjih se je kakovost kopalnih voda v Evropi močno izboljšala. Odličnih je skoraj 85 odstotkov kopališč. Kakšne so razmere na slovenski obali?

Deli novico s tvojimi prijatelji

Letno poročilo o kopalnih vodah zajema skoraj 22.000 kopališč v državah članicah Evropske unije (EU), Albaniji in Švici. Analiza je bila izvedena tako, da so lokalni in nacionalni organi v času kopalne sezone analizirali vzorce vode na vrste bakterij, ki kažejo na onesnaženje z odplakami in živinorejo. Kakovost voda je bila nato ocenjena kot “odlična”, “dobra”, “primerna” ali “slaba” v skladu s standardi EU. Slovenija se je s 83 odstotki kopališč z najvišjo oceno uvrstila na 16. mesto na lestvici najčistejših voda v Evropi.

Screenshot 2022 06 07 12.49.57

Kakšna je kakovost kopalnih voda v Sloveniji?

Na podlagi prvih rezultatov letošnjih meritev lahko v Sloveniji pričakujemo dobro kakovost vseh kopalnih voda, vključno z večino morskih voda, poroča Agencija Republike Slovenije za okolje (Arso). Mikrobiološka kakovost kopalnih voda na morju je že več let zelo dobra. Edina izjema je Žusterna, kjer je kakovost zaradi onesnaženja s fekalijami leta 2019 ostala zadovoljiva. Mikrobiološko stanje kopalnih voda v Žusterni se je sicer lani s sprejetimi ukrepi izboljšalo, končna ocena pa ostaja nespremenjena zaradi načina ocenjevanja stanja, ki vključuje podatke iz zadnjih štirih kopalnih sezon. Na širšem območju Slovenije so bile odlične tudi kopalne vode Blejskega in Bohinjskega jezera ter Šobčevega bajerja, medtem ko so bile ponovno odlične vse kopalne vode reke Soče in pet kopališč na reki Kolpi.

Spremljanje kakovosti voda na območju s statusom kopalnih voda poteka vsaka dva tedna v času kopalne sezone, ki na morju traja od 1. junija do 15. septembra, na celinskih vodah pa od 15. junija do 31. avgusta.

Screenshot 2022 06 07 13.24.05

Seznam kopalnih voda

Seznam kopalnih voda za kopalno sezono 2022 je enak seznamu iz pretekle sezone. Na vodnih telesih morja je določenih 21 kopalnih voda, na vodnih telesih celinskih voda pa 26. Seznam je dostopen na povezavi.