“Množični morilci pobijajo Američane zato, ker jim oblasti to dovolijo”

Kdo bo v Ameriki vzel orožje iz rok morilcev?

Deli novico s tvojimi prijatelji

“V mislih smo z vami, molimo za vas,” je kliše, ki ga Američani izrekajo zelo pogosto. V torek, 24. maja se je Amerika ponovno znašla na kolenih. Tokrat je objokovala in moledovala za pobitimi devetnajstimi deset let starimi otroki in dvema učiteljicama osnovne šole mesteca Uvalda v Teksasu. Dan pred zaključkom šolskega leta jih je postrelil 18-letni mladenič.

V Ameriki so množični pokoli nova normalnost. Tako je tudi Salvador Ramos, brž ko je napolnil 18 let, odhitel v trgovino z orožjem in si kupil AR-15, pol avtomatsko puško, ki je najpopularnejše orožje za množično streljanje v ZDA. Kakšen teden kasneje si je privoščil še eno inačico iste jurišne puške ter arzenal nabojev. Le nekaj dni po nakupu je Ramos želel preizkusiti orožje. Najprej je ustrelil babico, v begu pred policijo pa se je zatekel v šolo in se tam zabarikadiral. Nato je začel s pokolom. Brez usmiljenja.

Deset dni pred tem, je 18.letni Payton S.Gendron, beli supremacist, v Buffalu, v državi New York, v supermarketu pobil osem temnopoltih Američanov. Tudi takrat je Amerika, vključno s predsednikom Bidnom zaprisegala: “V mislih smo z vami, molimo za vas”. Glede na frekvenco, s katero mora tudi predsednik velesile priznati nemoč pred domačimi teroristi, je milo rečeno sramotno. Množični morilci pobijajo Američane zato, ker jim oblasti to dovolijo. Tako so “thoughts and prayers” postali šala. Prazaprav ne, misli in molitve so ameriška nacionalna hipokrizija.

Kajti ne glede na izkrivljenost posameznikov, ki posegajo po orožju – leta 2020 je bilo s strelnim orožjem ubitih 21.570 Američanov, je jasno, kdo morilcem orožje polaga v roke. Žal pa v Ameriki ni nikogar, ki bi lahko to preprečil.

V Uvaldi prevladuje prebivalstvo hispaničnega porekla. Takoj po pokolu so ulice malega mesta preplavali poročevalci. Prikazovali so nam miroljubno in prijazno mestece. Ko pa so na sceno stopili lokalni oblastniki z namenom, da pojasnijo dinamiko pokola, je scena postala groteskna. V hispaničnem mestu namreč vladajo belci. Ko so se postrojili pred kamerami, je postalo kristalno jasno, kako v ZDA deluje mikro avtoritarizem. Governer Teksasa, Greg Abbott, se je dolgo zahvaljeval policistom, ki da so s herojskim posredovanjem rešili človeška življenja. V resnici policija ni storila dovolj, da bi preprečila pokol. V šolo je vstopila šele uro kasneje, potem ko je morilec že opravil svoje krvavo opravilo. Kjub temu pa je  Abbott prisotne zgolj pozval, da se v mislih pridružijo družinam žrtvev in se pomoliju bogu.

Za Abbotta pokol v šoli ni zločin. Je nepojasnjen dogodek, je v zboru pojasnevala bela oblast, nato pa na široko razpredala o duševno motenem prebivalstvu Uvalde. Dinamiki uboja se bomo posvetili kasneje, so še dodali lokalni voditelji, vsi ljubitelji orožarske industrije. Zdaj je čas za žrtve in molitve so še dejali. Problem je v tem, da v Ameriki ni boga, ki bi vzel orožje iz rok morilcev