Koliko je še pitne vode?

Zaradi pomanjkanja padavin se občine v slovenski Istri že vrsto let srečujejo s problemom nezadostnih količin pitne vode.

Deli novico s tvojimi prijatelji
Problem pomanjkanja pitne vode je še posebej pereč v poletnih mesecih, kadar se poraba vode poveča zaradi velikega števila turistov.
Iz Rižanskega vodovoda Koper so sporočili, da so zaradi daljših sušnih obdobij in premajhne količine padavin razmere iz leta v leto slabše. Glavno vprašanje je, kako zagotoviti dodatne količine vode.
“Glavnina vode je iz lastnega vodnega vira, izvira reke Rižane, ki pa posebej v poletnih mesecih ne zadostuje, saj zagotavlja le 65 odstotkov potrebnih količin. Manjkajoče količine pitne vode že nekaj let kupujemo od sosednjih vodovodov, in sicer Kraškega vodovoda Sežana in Istarskega vodovoda,” pravijo v Rižanskem vodovodu Koper.
“Če kmalu ne bo padavin, bo oskrba z vodo v celoti odvisna od pomoči vodovoda na Hrvaškem, kjer pa so razmere podobno kritične. Ob nadaljnji suši niso izključeni niti nepriljubljeni varčevalni ukrepi. Nujno je zagotoviti dodaten vodni vir,” so še zapisali.