Sarajevo safari sprožil preiskavo tožilstva

Tožilstvo Bosne in Hercegovine je začelo preiskavo navedb iz dokumentarnega filma Mirana Zupaniča Sarajevo safari. V njem je namreč orisano, kako so med vojno v BiH v Sarajevo prihajali tujci, ki so plačevali visoke zneske, da so lahko streljali na civiliste, zlasti otroke.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Kazensko prijavo je že po prvem predvajanju filma vložila sarajevska županja Benjamina Karić. Ta je včeraj prek TWitterja sporočila, daje prejela obvestilo tožilstva BiH, da so izbrali tožilca, ki bo v sodelovanju s policijo preiskal navedbe iz prijave.

Županja je kazensko prijavo vložila konec septembra proti neznanim osebam, ki so “sejale smrt” po Sarajevu, in proti njihovim pomočnikom. “Menim, da je prav in moja dolžnost, da se tako odzovem na predstavljena dejstva v dokumentarnem filmu Sarajevo safari režiserja Mirana Zupaniča, po katerem so tujci, lovci na človeške glave, plačevali, da so med obleganjem Sarajeva streljali po nedolžnih civilistih,” je takrat sporočila Karičeva.

Režiser je sicer filmsko pripoved zasnoval na podlagi pripovedi človeka, ki je takrat dobil priložnost sodelovati v lovu na ljudi. V filmu so prikazani tudi posnetki ubijanja civilistov v obleganem Sarajevu in izpoved staršev, ki menita, da je bila ta tak način ubita tudi njuna takrat enoletna hči.

“Film daje gledalcu slutiti absolutno zlo, ki se skriva pod maskami človeškosti ter hkrati prinaša uvid v usode tistih, ki so jim krogle ostrostrelcev za vedno spremenile življenje. Skupaj z njihovim trpljenjem približa gledalcu tudi njihovo modrost in moč volje do življenja,” o filmu, ki so ga septembra predvajali na festivalu v organizaciji televizijske mreže Al Jazeera Balkans AJB DOC v Sarajevu pravi režiser Zupanič. Istega meseca je bil dokumentarec nagrajen na mednarodnem festivalu dokumentarnega filma Dokudoc, prikazali so ga tudi na nedavnem 25. Festivalu slovenskega filma Portorož. Včeraj je televizijsko premiero doživel na Al Jazeera Balkans.

Film Sarajevo safari je nastal pod okriljem slovenske produkcijske hiše Arsmedia v koprodukciji z Al Jazeera Balkans. Snemalci filma so bili Božo Zadravec, Maksimiljan Sušnik in Zupanič, ki je bil poleg Jake Kovačiča tudi montažer. Skladatelj je bil Tilen Slakan, oblikovalec zvoka Boštjan Kačičnik. Pri filmu so sodelovali zakonca Ćišić, Faruk Šabanović in Edin Subašić. Film je sofinanciral Slovenski filmski center.