Dela na cesti za še večji prometni kaos

Stanje na že tako preobremenjenih cestah v slovenski Istri poslabšujejo še dela na cestah in s tem povezane zapore prometa.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Dejstvo je, da so ceste v slovenski Istri preobremenjene in zaenkrat še nič ne kaže na to, da bi se stanje v kratkem izboljšalo, saj se gradnja cestne navezave na Hrvaško že leta in leta odmika nekam v prihodnost. Pločevinaste kolone so od pomladi do pozne jeseni zlasti ob koncih tedna in praznikih tako pravzaprav stalnica. Ko pa se že tako obremenjenim cestam pridružijo že raznorazne zapore ali delne zapore prometa zaradi vzdrževalnih ali investicijskih del, pa stanje postane neznosno. Na Družbi za avtoceste v Sloveniji (DARS) in v štirih istrskih občinah smo preverili, katera dela na cesti so trenutno v teku in kaj  nas na istrskih cestah še čaka v kratkem.

Na Obalni hitri cesti je po lanskoletnih večmesečnih zaporah znova zaprt del vozišča med Koprom in Belvederjem zaradi izvedbe kabelske kanalizacije za električni daljnovod. Zapora vozišča na tem delu ceste naj bi v skladu s pojasnili izvajalcev del, družbe NIVO EKO, trajala predvidoma do 20. 6. 2023.

Druga večja dela se izvajajo na cestni trasi med Bivjem in Škofijami. Po pojasnilih DARS dela obsegajo obnovo vozne površine, zamenjavo kažipotne signalizacije, nameščanje blažilnikov trkov in izvedbo izletnih con. Dela na tem območju naj bi bila zaključena predvidoma do konca maja.

Druga večja dela in s tem povezanih zapor zaenkrat niso predvidena.

Po pojasnilih Mestne občine Koper druga večja dela in s tem povezanih zapor do poletja ne predvidevajo. Zaenkrat je aktualna le popolna zapora dela Kovačičeve ulice v Semedeli zaradi izgradnje nizkonapetostnega omrežja. Slednja naj bi veljala do predvidoma 5. maja, v spodnjih Škofijah pa je zaprta državna cesta R3-741 zaradi ureditve krožišča proti Tinjanu.

Direkcija RS za infrastrukturo rekonstrukcijo dela izvaja tudi na državni cesti 208, AC A1, Črni Kal–Aver–Gračišče–Sočerga, v naselju Kubed, kjer promet poteka izmenično enosmerno. Dela naj bi bila po podatkih Mestne občine Koper končana do poletne sezone.

V Izoli razen obnove ribiškega pristanišča druga dela na cestah po pojasnili Občine Izola niso predvidena. »Gradbena dela v mandraču in na odseku Sončnega nabrežja se bodo zaključila junija. Izvajanje del se bo skušalo prilagoditi tako, da bodo negativni vplivi na okolje, prebivalce in prometni režim čim manjši,« zagotavljajo na izolski občini.

Tudi v Ankaranu večjih del na cestah, ki bi lahko vplivala na prometni režim, ne predvidevajo. Do junija so sicer v ankaranski občini aktualna tri gradbišča, in sicer izgradnja pokopališča, sanacija opornega zidu nasproti Spominskega parka Ankaran, kjer gre za skupen projekt z Direkcijo Republike Slovenije za infrastrukturo ter projekt Čisto za Koper in Ankaran, kjer gre za skupen projekt izgradnje javnega kanalizacijskega omrežja z Mestno občino Koper. V zvezi s to investicijo bodo po pojasnilih Občine Ankaran najverjetneje povezane delne zapore lokalnih cest, o katerih bodo javnost obvestili pravočasno.

Tudi v občini Piran večjih zapor prometa zaenkrat ne predvidevajo Trenutno je na več predelih občine v teku gradnja fekalne kanalizacije, na nekaterih predelih pa tudi sočasna gradnja vodovodnega in optičnega omrežja.

 

 

Poleg tega načrtujejo tudi preplastitev nekaterih cestišč. Med drugim dela cestišča  na cesti Obala v Portorožu, cestišča občinske lokalne ceste v Lonzanu v Sečovljah, cestišča občinske lokalne ceste Dragonja – Sv. Peter, cestišča občinske lokalne ceste Dragonja – Sv. Peter v središču Sv. Petra in cestišča občinske lokalne ceste v Ivankovcu. O zaporah, ki jih bodo za sabo prinesle te obnove, bodo javnost obvestili pravočasno.

 

 

 

V  DARS pojasnjujejo, da se avtoceste in hitre ceste obnavljajo vse leto, ko so za to izpolnjeni vremenski pogoji oziroma večinoma med marcem in novembrom. »Vsak termin obnove je skrbno načrtovan in izveden v času najbolj ugodnih prometnih obremenitev,« zagotavljajo v DARS.

Po njihovih besedah druga večja obnovitvena dela na območju slovenske Istre za zdaj niso predvidena, bodo pa opravljali redna vzdrževalna dela. »Izvajala se bodo tudi dela v sklopu obnovitve prometne signalizacije za vodenje prometa. Gre za menjavo prometnih znakov in ostale signalizacije, kar vključuje tudi postavitve nosilnih konstrukcij. Večino teh del je načrtovanih za jesen,« so nam še pojasnili.