Aktivni vikend v znamenju dobrot iz artičok

V soboto, 27., in nedeljo, 28. maja, bodo v Strunjanu potekali Dnevi artičok s tržnico domačih pridelkov in izdelkov, brezplačnim vodenjem po Strunjanskih solinah, predavanjem o uporabi artičok v kulinariki, delavnicami in kulinarično ponudbo na domačijah in v gostilnah.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Strunjan in njegova okolica skrivata mnoge nasade avtohtone istrske artičoke, ki slovi po vijoličasto zeleni barvi, zdravilnih učinkih in izjemnem okusu, prav zato jo cenijo tudi gurmanski navdušenci. Strunjanska artičoka je od komercialno dostopnejših sort nekoliko manjša, raste na sončnih legah in dozori prav v mesecu maju, ko ji Strunjančani namenijo kulinarično obarvan praznik.

V slovensko Istro naj bi artičoke prišle iz Beneške republike v 15. stoletju, pester nabor jedi, v katerih najdemo to izredno cenjeno sredozemsko rastlino, pa priča o njeni vsestranski uporabi – od solat in vloženih artičok pa do artičok kot dodatek k mesnim omakam, testeninam in picam.

V Strunjan na tržnico in pohod

V okviru Dnevov artičok Strunjančani pripravljajo tržnico artičok, domačih pridelkov in izdelkov. Kulinarične dobrote z vodilom »kilometer nič« pa bodo na voljo tudi na Izletniški kmetiji Giassi-Žagar, Domačiji Knez, v gostilnah Pod trto, Strunjan, Sosič in Restavraciji Pinija & Beach bar. Obiskovalci se bodo lahko podali na brezplačno vodenje po Strunjanskih solinah ali pa se udeležili likovnih delavnic. V okviru Dnevov artičok bo potekalo tudi predavanje Poznavanje artičok in njihova uporaba v kulinariki z ogledom nasada artičok in pokušino na Izletniški kmetiji Giassi-Žagar.

Aktivnosti željni obiskovalci se lahko podajo na Strunjansko pešpot, ki velja za eno najslikovitejših pešpoti v slovenski Istri in poteka tudi po robu najvišjega klifa vzhodnega Jadrana na področju Krajinskega parka Strunjan.

Program prireditve je objavljen na www.portoroz.si. V času prireditve bo na voljo brezplačno parkiranje na nekdanjem nogometnem igrišču, 100 metrov od krožišča v Strunjanu. V primeru slabega vremena prireditev odpade.

Dneve artičok organizira Turistično društvo Solinar Strunjan v sodelovanju s Krajinskim Parkom Strunjan, Občino Piran, Javnim podjetjem Okolje Piran, Skupnostjo Italijanov Giuseppe Tartini Piran in Turističnim združenjem Portorož.