Ali je temna čokolada res boljša za naše zdravje?

Deli novico s tvojimi prijatelji

Preverjamo urbane mite

 

Če je čokolada odgovor, je vprašanje nepomembno.

 width=

Prvi mesec novega leta je za nami, novoletne zaobljube so večinoma že pozabljene in prenesene v leto 2023, naše misli pa so že usmerjene k dogajanjem v prihajajočem mesecu.

 

Dan zaljubljencev valentinovo vsako leto obeležujemo 14. februarja. Vrtnice, sporočila, večerje, vino, razvajanje v dvoje … Svoje boljše polovice lahko razveselite z marsičim. Predvsem bodite domiselni in izvirni. Nekaj pa ostaja večna klasika, s katero ne morete zgrešiti in razveseli prav vsako žensko (in tudi moškega): čokolada. Izbor čokolad in čokoladnih bonbonov oziroma čokolatinov je v teh časih že tako pester, da se za vsakega nekaj najde: bela, temna, mlečna, ruby, z lešniki, s piškoti, s karamelo, s kokosom, za tiste bolj drzne pa s čilijem, s tartufi in tako dalje. Lahko bi še kar naštevala, saj je možnosti in okusov zares veliko. Lahko si privoščite tudi čokoladno vino, čokoladno kopel, masažo s čokolado … Medtem ko se odločate, kaj boste izbrali, pa si preberite nekaj mitov in resnic o čokoladi.

 

1.Čokolada redi. Je in ni res. To je tudi največja težava, zaradi katere nas ob uživanju čokolade po navadi spremlja slaba vest, ampak kot pravijo, zmernost je lepa čednost. Prav vsaka hrana redi, če jo zaužijemo v prevelikih količinah. Če se prehranjujete zdravo, čez dan pojeste veliko sveže sezonske zelenjave in sadja, skrbite za zadosten vnos tekočine, se vam košček ali dva čokolade ne bo nikjer poznal. Vemo pa, da je lažje govoriti, kot narediti.

 

2.Temna čokolada je boljša za naše zdravje. Res je. Čokolada, ki vsebuje višji delež kakavovih delov, ima tudi več antioksidantov (tudi več kot borovnice), mineralov, prehranskih snovi. Ravno antioksidanti (v tem primeru flavonoidi) pa uravnavajo naš krvni pritisk, znižujejo nivo slabega holesterola v našem telesu, po zadnjih raziskavah celo izboljšujejo vid. Že košček temne čokolade lahko zniža raven stresnega hormona pri ljudeh. To pa ne pomeni, da morate sedaj kupovati čokolado, ki vsebuje 99 odstotkov kakava. Dovolj je že, če je ta delež 50- odstoten. Poleg vseh naštetih prednosti pa zaradi nizkega glikemičnega indeksa tudi zmanjšuje apetit.

 

3.Čokolada povzroča karies. Čokolada sama po sebi ne povzroča kariesa. Težava je v sladkorju, ki je dodan čokoladi. Zato tudi v tem primeru poudarjam, da je boljša izbira temna čokolada, ki vsebuje manj sladkorja in je zato tudi bolj grenka. Vsekakor si je po uživanju čokolade priporočljivo umiti zobe ali vsaj izplakniti usta. Znanstveniki so v zadnjih letih celo ugotovili, da naj bi fosfopeptid, ki se nahaja v čokoladi, varoval pred nastankom zobne gnilobe.

 

4.Čokolada je afrodizijak. Moški, če ste stavili na to karto, vas  moram žal razočarati. Čeprav je ta mit med nami zelo razširjen, pa so znanstveniki ugotovili, da čokolada nima nobenega vpliva na spolno željo. Do 14. februarja je še kar nekaj časa, tako da se spomnite  druge taktike.

 

5.Bela čokolada sploh ni čokolada. Res je. Bela čokolada ne vsebuje kakavovih delov, zato je ne bi smeli uvrščati med čokolade. Po evropski zakonodaji se lahko za čokolado šteje le hrana, ki vsebuje 2,5 odstotka suhih nemastnih kakavovih delov, ki jih bela čokolada ne vsebuje (vsebuje samo kakavovo maslo, sladkor, mleko, vaniljo in druge dodatke).

 

6.Čokolada povzroča akne. Ni res. Tudi v tem primeru težava ni v čokoladi, ampak v dodanem sladkorju in mleku, ki povzročata akne. Tisti, ki imate s tem težave, brez slabe vesti raje izberite temno čokolado, ki vsebuje manj dodanega sladkorja in mleka. Akne pa se sicer pojavijo zaradi vpliva hormonov in stresa.

 

Še nekaj zanimivosti o čokoladi:

–           Čeprav je Kolumb prva kakavova zrna v Evropi prinesel že leta 1502, so prvo tablico čokolade v Evropi izdelali šele leta 1848.

–           Kakavovec potrebuje pet let, da se na njem razvijejo prvi plodovi.

–           Na posameznem kakavovcu letno dozori okoli 1000 kakavovih zrn, kar zadostuje za izdelavo približno enega kilograma čokolade.

–           Največ čokolade zaužijejo prebivalci Velike Britanije, in sicer kar 11,5 kilograma na prebivalca letno.

(Vir: www.prehrana.si)

 width=

Čeprav bo valentinovo kmalu, pa ne pozabite, da lahko svoje boljše polovice razvajate vsak dan v letu. Naredite čokoladno presenečenje na  lep navaden sončen dan sredi septembra – uspeh zagotovljen, pa še kakšna solzica sreče bo zraven pritekla.

 

Manca Hribovšek