Andrej Mrevlje: Leta, ko bo bela hiša…

Čeprav mladoletna Nikki Halley de facto še ni izločena iz boja za Belo hišo, je praktično brez možnosti, da bi na predvolitvah prehitela mnogo starejšega Donalda Trumpa, ki republikansko stranko obvladuje s terorjem in zastrahovanjem. Razen seveda, če se ne bo pripetil čudež, ki bi Trnuljčico republikancev preko noči spremenil v kandidatko za predsednico Združenih držav.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Ker Amerika ne verjame več v pripovedke, ampak le še kataklizme, se nam novembra obeta ponovitev finalnega teka izpred štirih let, ko je Joe Biden za nekaj daljav premagal Trumpa, slednji pa se je meni nič, tebi nič zabarikadiral v Belo hišo, zmagovalca volilne tekme pa obtožil dopinga. Amerika, svet in celo moj cinični ego smo si oddahnili, ko Trumpu niti z naletom njegovih poblaznelih podpornikov na Kongres ni uspelo spreobrniti rezultatov povsem legitimnih volitev. Biden se je vselil v Belo hišo, v deželi je zavladal mir; občasno sta ga prekinila predsednikova nemška ovčarja, ki sta nekajkrat obgrizla agente tajne službe (secret service). A tudi ta ponavljajoči

bela hiša

se incident je bil logična posledica konflikta interesov, saj tako ovčarja kot secret service branijo predsednika Bidna.

Preskočimo izvirni greh, ki je Trumpa povzdignil na oblast, in se vrnimo k letošnjin tekmi za Belo hišo. Kot zdaj stojijo stvari, bo moral Trump za dve že izrečeni obsodbi sodiščem izplačati pol milijarde dolarjev, medtem ko je Biden za svojo kampanjo že nabral okoli 150 milijonov dolarjev. Trumpu lahko sodišče odvzame prostost, če v nekaj tednih ne bo položil pol milijarde dolarjev varščine. To je vsota, ki tudi za mogotca Trumpovega kalibra niso drobtinice, še posebej, ker gre pričakovati, da bodo sodniki Trumpu naložili še več denarnih kazni. Trump, ki ima nedvomno velik smisel za spektakel, se roga morebitnemu odvzemu prostosti. Volilna kampanja iz zapora bi bil spektakel brez primere, vpliv na volilce pa tak, da bi lahko zanetil nove spopade v politično razklani državi. Trump volilno kampanjo že zdaj vodi iz sodnih dvoran, kjer se volilcem razkazuje tudi takrat, ko njegova prisotnost tam ni potrebna. Z igranjem žrtve je Trump svoje navijače postrojil po svoje.  Vse raziskave javnega mnenja kažejo, da se bo med starcema v ringu letošnjega novembra vnel silovit boj.

Amerika se bliža nesreča, ne glede na to, kateri od dveh tekmecev bo zmagal. Razlika bo zgolj v stopnji potresnega sunka, ki bo sledil rezultatom volitev. Seveda bi bilo nekoliko bolje, če bi zmagal Biden, 81. letni politični veteran. A kaj ko tudi on, z vsemi izkušnjami in znanjem, ne more zagotoviti, da bo Amerika izplavala iz deroče vode. Njegovi sodelavci zdaj na vse kriplje trdijo, da je predsednik še vedno luciden, da dobro vodi sestanke, da obvlada materijo, ter da ga ne zapušča spomin. Vse to za zaprtimi vrati. Toda tisto, kar je na očeh vseh, so vsakodnevne posledice napornega dela, ki ga mora opravljati vsak ameriški predsednik. Obama je s 47 leti, ko je vstopil v Belo hišo, zgledal kot mladenič, pri 55 letih, ko je iz nje iztopil pa kot starec. Če bi Biden dejansko bil pri sebi, bi pred dvema letoma moral izbrati naslednika in odpreti vrata pomlajevanju stranke. Namesto tega pa je Davida Axelroda, voditelja in stratega kampanje Baracka Obame, vulgarno ozmerjal preprosto zato, ker je Axelrod v nekem uvodniku napisal, da je Bidnova starost problem letošnjih predsedniških volitev. Kdorkoli pokriva Belo hišo, ve, da Biden kaže znake starosti, da mu sodelavci prišepetujejo, da meša vsebine in izgublja spomin, vedo povedati tisti, ki smejo vtakniti nos izza zaprtih vrat. Ali drugače, če zmaga Biden bo Bela hiša v naslednjem mandatu postala Kremlin.

Andrej Mrevlje: TRUMP VS BIDEN