Andrej Mrevlje: TRUMP VS BIDEN

“Obstajata samo dva načina, s katerima Donaldu Trampu preprečiti povratek v Belo hišo; prvi so sodne kazni, drugi pa je visoka stopnja holesterola,” je v neki razpravi pred volitvami v New Hapmshiru(NH), dejal priznani komentator, katerega imena se ne spomnim. Kaj je dejansko mišljeno s prispodobama?

Deli novico s tvojimi prijatelji

Prvič to, da Nikki Haley, kot se je izkazalo pretekli torek v NH, Trumpa ne more premagati v državi, kjer  ima največ podpornikov, neopredeljenih volilcev, ki lahko prosto migrirajo iz ene v drugo stranko. Skratka, v trenutni razporeditvi poličnih sil v ZDA, so neopredeljeni  Haleyeina volilna baza, ki velja za zmerno, a tudi opurtunistično političarko. Zaradi tega bo morala Haley, zmerna republikanka, če bo hotela nadaljevati v tekmi za predsedniško kandidatko republiknske stranke, v kampanjo vložiti veliko sredstev in mobilizirati armado organizatorjev. Edina bi tako bi lahko zajela iz korita orto Trumpovih podpornikov, ki slepo verjamejo, da so Trumpu leta 2020 volitve ukradli ter je bil njihov napad ma Kongres legitimen poiskus, da Trumpu vrnejo ukradene glasove. Trditev je nesmiselna, kajti Trump je s hujskanjem svojih privržencev hotel sprevreči ustavo in zavladati Ameriki kot vladodržec.

Na žalost še danes nikomur ni jasno, zakaj je 50 odstotkov republikanskih volilcev prepričanih, da je bil Trump leta 2020 žrtev komplota, da mu kot predsedniku ZDA pripada imunost, četudi bi organiziral umor svojih političnih nasprotnikov. Podobna norost je Trumpova trditev, da priseljenci onesnažujejo ameriško kri. Da, to so izrazi in hujskanja, ki so v 30 letih prejšnjega stoletja porodili nacizem. Obsedenost Trumpovih republikancev ter izredna nepopularnost Joe Bidna kot tudi njegove težave v lastni stranki, ustvarja prepričanje, da bo Trump v obračunu iz leta 2020 letos pohodil Bidna. Ker v ZDA primanjkuje političnih sil, ki bi se lahko zoperstavile naraščajoči politični noriji in avtoratitatizmu, s katerim grozi Trump, razkol in nasilje v državi prepreči zgolj pravosodje z napovedanimi sodnimi obravnavami. Ali drugače, da Trumpa spravijo v zapor ali pa mu sodno, po 14. amandmaju ustave, zaradi poskusa prevrata prepovedo vsako politično delovanje. A kaj, ko čudna pota ameriškega pravosodja omenjajo možnost, da bi Trump kampanjo proti Bidenu vodil iz zapora, v primeru da bi na volitvah zmagal, pa ni izključena možnost, da bi samega sebe oprostil vseh storjenih kriminalnih dejanj. Zaradi tega razmišljajoči Ameriki ostaja le še en up: visoki holesterol, srčna kap ali kakšna druga neozdravljiva bolezen, ki bi Trumpa zagrebla za vselej. Če se seveda ne bo zgodil čudež in bo Amerika nenadoma podprla Haley. V tem primeru bo v Belo hišo vstopila Haleyeva, saj po vseh napovedih Biden v dvoboju z bojevito mlajšo generacijo (Haley 51, Biden 81) nima možnosti. Gre za dolgo potrebno menjavo v ameriški gerentokraciji. Pa ne samo to. ZDA so na udaru kritik zaradi prevelike vloge v vodilnih mednarodnih institucijah, zaradi neuspeha, da bi rešile problem neenakih standardov za stalno članstvo v ZN. Nesorazmeren vpliv, ki ga imajo Združene države v Mednarodnem denarnem skladu in Svetovni banki, deloma zaradi zdaj izkrivljene porazdelitve glasovalnih pravic, je še dodatno podžgal obtožbe.

Po drugi strani pa ekstremna politična razklanost dežele vodi do zaplotništva, ki Ameriki onemogoča širši pogled na svet. Od tod izolacionizem, katerega šampion je Trump? Od tod do nacizma je le še pol koraka.