Jabolčni kompot za prebavo
Kuhana jabolka zelo pozitivno vplivajo na prebavo:
- kuhana jabolka so lažje prebavljiva
- jabolka vsebujejo topne vlaknine pektin za prebavo
- s pomočjo kompota vnesemo več tekočine, ki spodbuja prebavo
- podpira črevesno floro s probiotičnimi lastnostmi
- imajo pomirjujoč učinek.
Kuhanje jabolčnega kompota vam praviloma ne bo vzelo veliko časa. Če kuhamo olupljena jabolka, je dovolj, da kompot kuhamo približno 15-20 minut, jabolčni kompot z olupkom pa je bolje kuhati 10-15 minut dlje, torej približno pol ure.
Še vedno pa so najboljša jabolka, ki med kuhanjem ne razpadejo, zato je 15 minut povsem dovolj časa za kuhanje kompota.
Običajno se čas začne šteti, ko kompot zavre.
Postopek kuhanja kompota izgleda takole:
Jabolka narežemo na rezine ali kocke.
Položimo jih v ponev, nato pa jih zalijemo z vodo, da jih voda prekrije.
Dodamo začimbe, kot so cimetove palčke in nageljnove žbice, po želji pa tudi sladkor.
Ko zavre zmanjšamo ogenj in kuhamo približno 15 minut.
Jabolčni kompot brez sladkorja
Če želite res lahko prebavljiv jabolčni kompot, potem se izogibajte sladkorju, ki ima nasproten učinek. Za ta okusen in z antioksidanti bogat kompot boste potrebovali le nekaj sestavin. Izberite slajše sorte jabolk, kot sta gala ali fuji.
Sestavine:
- 4 jabolka
- 1 cimetova palčka
- 2 kosa nageljnovih klinčkov
- ščepec muškatnega oreščka
- voda
- 1 žlica limoninega soka
- pol čajne žličke vanilijevega ekstrakta.
Priprava:
Jabolka operemo, narežemo na kocke in jim odstranimo sredico.
Damo jih v lonec in zalijemo z vodo, tako da jih prekrije.
Dodamo vse preostale sestavine.
Kompot segrevamo, dokler ne zavre, nato pa ogenj zmanjšamo in pustimo kuhati približno 15 minut. Jabolka se morajo zmehčati, vendar ne smejo razpasti.
Pred uživanjem naj se malo ohladi.
Jabolčni kompot z medom
Če vseeno ne marate kompota brez sladkorja, potem uporabite med. Med in jabolka se dobro ujemata, zato so lahko jabolčne rezine, namazane z medom poslastica že same po sebi.
Sestavine:
- 4 jabolka
- 1 cimetova palčka
- 2 kosa nageljnovih klinčkov
- ščepec muškatnega oreščka
- voda
- 2 žlici medu
- 1 žlica limoninega soka
- pol čajne žličke vanilijevega ekstrakta.
Priprava:
Jabolka operemo, narežemo na kocke in jim odstranimo sredico.
Damo jih v lonec in zalijemo z vodo, tako da jih prekrije.
Dodamo vse preostale sestavine, razen medu.
Kompot segrevamo, dokler ne zavre, nato pa ogenj zmanjšamo in pustimo kuhati približno 15 minut. Jabolka se morajo zmehčati, ne smejo pa razpasti.
Ko se kompot malo ohladi, vmešamo med in zaužijemo.
Jabolčni kompot za zimo
Pozimi smo bolj nagnjeni k prehladom in drugim boleznim, deloma zaradi pomanjkanja sonca in bivanja na svežem zraku ter gibanja, deloma zaradi težje in manj sveže hrane. Zato kar uporabite številne tople začimbe, ki ne bodo le odišavile dnevne sobe, temveč vam bodo dale tudi potrebne antioksidante za boj proti prostim radikalom.
Sestavine:
- 5 jabolk
- 1 cimetova palčka
- 3 kosi nageljnovih klinčkov
- 1 zvezdasti janež
- pol žličke sveže sesekljanega ingverja
- pol žličke muškatnega oreščka
- 1 žlica limoninega soka
- voda
- 1 žlica medu.
Priprava:
Jabolka operemo, narežemo na kocke in jim odstranimo sredico.
Damo jih v lonec in zalijemo z vodo, tako da jih prekrije.
Dodamo vse preostale sestavine, razen medu.
Kompot segrevamo, dokler ne zavre, nato pa ogenj zmanjšamo in pustimo kuhati približno 15 minut. Jabolka se morajo zmehčati, ne smejo pa razpasti.
Ko se kompot malo ohladi, vmešamo med in zaužijemo.