Dorjan Marušič: “Po desetih jabolkih vam bo verjetno slabo”

Deli novico s tvojimi prijatelji

Obrnili smo list na koledarju in vstopili v novo leto. Čeprav je sam prestop nekoliko oddaljen, naj mi bo dovoljeno radoživo razmišljati o zaobljubah in prisegah. Pri tem se nikakor ne bom ustavljal pri prisegi predsednika onkraj luže.

 

Ustavil se bom pri posamezniku, pri nas vseh, doma na Obali. Preteklo leto je zapustilo sled, veliki večini globoko v podzavest. Upam, da ob vseh globokih pretresih celotnega človeštva, praktično skoraj vsakega posameznika, ne bo nikoli pozabljeno. S skupinskim spominom se vsak posameznik obrne in sproščeno, veselo in igrivo pogleda naprej. Pogleda naprej, tja kamor nas vodi pogled. Zato pa imamo oči spredaj.

 

Postavimo si cilje usmerjene v okolico in vase, v dušo in telo. Morda je prav slednje tisto, kateremu bi bilo smiselno nameniti večjo ali veliko pozornost. Pri slednjem imamo vsi na Obali veliko prednost. Naše okolje nam lajša morebitne odločitve in prisege glede skrbi za lastno zdravje. Naša zemlja, morje in sonce predstavljajo osnovni predpogoj, zmagovalni trojček. Vsakodnevna aerobna aktivnost kot so hitra hoja, lahkoten tek, kolesarjenje ali plavanje, predstavljajo namreč eno najboljših naložb v naše zdravje. Številne svetovne študije so dokazale, da redna in zmerna aerobna vadba pet do šestkrat tedensko pol ure dnevno zmanjša tveganje obolevnosti za boleznimi srca in ožilja za polovico. Pri prehrani enostavno sledimo hrani našega okolja, saj je prav mediteranska dieta tista,  ki učinkovito in uspešno ščiti oziroma upočasnjuje proces ateroskleroze. Seveda je potrebno upoštevati uravnoteženost in zmernost.

 

Potrebna je previdnost pri širitvi zdravih rekov. Tako kot je res, da “jabolko na dan odžene zdravnika stran«, bo zelo verjetno res, da vam bo “po desetih jabolkih slabo«. Preostane samo še morda najtežje – stabilizacija duha in opustitev morebitnih zunanjih kvarnih vplivov, predvsem kajenja. Temelji zaobljube so postavljeni. Ob tako usmerjenih odločitvah preostane naši naložbi v »banki Zdravje« le še odločitev o dnevu začetka in trajanju naše naložbe. Pri slednjem je preprosto, do zadnjega dne. Pri prvem pomisleku pa ne smemo slediti študentu, ki je nad svojo posteljo postavil napis jutri začnem z rednim študijem ter vsako jutro začetek študija enostavno prestavil za še en dan.

 

Naj bo telo zdravo, življenje naj zapolnjuje smeh (predstavlja namreč polovico zdravja), s solzami sreče. Saj kot pravi naš igralec Dario Varga, so solze sreče sladke … Obilo zdravja želim vsem bralcem časopisa Obala plus.

 

Dorjan Marušič