Babičin recept: Limonin kolač s svežim timijanom

Limonin kolač s svežim timijanom je preprosta popoldanska sladica, ki se odlično prileže k skodelici kamiličnega čaja. Za dodatno svežino mu ob serviranju lahko dodamo še žlico ali dve grškega jogurta, ki bo poudaril okus limone in timijana.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Sestavine za limonin kolač s timijanom

250g masla sobne temperature

200g kristalnega sladkorja

4 jajca sobne temperature

ščepec soli

limonina lupinica ene bio limone

175g moke

125g koruznega škroba (Gustina)

1 vrečka pecilnega praška

125 ml mleka sobne temperature

3 vejice svežega timijana

Za namastitev pekača: žlica masla krušne drobtine

Priprava mase

Penasto stepemo maslo in sladkor, da dobimo rahlo in kremasto zmes. Počasi, enega za drugim, dodamo jajca, pri čemer vsakega dobro vmešamo, preden dodamo naslednjega. Moko, koruzni škrob in pecilni prašek zmešamo v ločeni posodi.

Suhe sestavine postopoma dodajamo jajčni masleni zmesi, da dobimo gladko testo. Nato vmešamo naribano limonino lupinico, prilijemo mleko in dobro premešamo. Na koncu v biskvitno maso dodamo še osmukane lističe svežega timijana in rahlo premešamo.

Priprava pekača

Pekač namastimo z maslom in posujemo s krušnimi drobtinami.

Peka

Maso zlijemo v pripravljen pekač in pečemo v predhodno ogreti pečici na 180 stopinj Celzija približno eno uro, oziroma dokler zgornja plast kolača ne dobi lepe zlate barve. Če je kolač pečen preverimo tako, da v sredino zapičimo zobotrebec. Če je zobotrebec čist, ko ga izvlečemo, je kolač pečen.

Več receptov za sladke in druge jedi najdete v naši rubriki Kulinarika.