Bachove cvetne esence za zdravje

Deli novico s tvojimi prijatelji

Bachove cvetne pripravke, s katerimi lahko učinkovito olajšamo marsikatero čustveno muko, poznajo že mnogi. Še posebej razširjeno je Bachovo Rešilno zdravilo, ki ga dobimo v lekarnah in trgovinah in se s pridom uporablja tako na ljudeh, kot na živalih. Mnogo manj poznano pa dejstvo, da si lahko z njimi pomagamo tudi pri obravnavi telesnih težav in bolezni.

Psihonevroimunologija (PNEI), znanost, ki preučuje povezave med psiho in telesom, je že pred leti ugotovila, da so čustva tista, ki predstavljajo vez med našim umom in telesom. Naša čustvena stanja z vrsto kemičnih reakcij povzročajo razne odzive in spremembe na tkivih. Telo in um delujeta sinhrono, odzivata se istočasno in vsaka naša telesna celica “čuti” in nosi spomine. Naše telo je pravzaprav naš nezavedni um in pogosto nas prav telo opozarja na težave, ki jih na zavestni ravni želimo potlačiti.

Če upoštevamo ugotovitve novih bio-logičnih znanosti, ki nas učijo, da različna čustvena stanja in duševne obremenitve povzročajo spremembe na različnih tkivih, je logično sklepati, da lahko z uporabo Bachovih cvetnih pripravkov, ki lajšajo duševne stiske, podpremo tudi telo, in sicer z delovanjem na samem psihološkem vzroku. Bachove cvetne esence delujejo na 38 osnovnih čustvenih stanj. Z njimi lahko brez škodljivih stranskih učinkov lajšamo različne strahove, žalost, obup, potrtost, pretirane skrbi, nesamozavest, psihofizično preobremenjenost in mnoge druge duševne stiske.

 width=

Potemtakem, če vemo kaj osebo tare, jo lahko s pravilno sestavljeno mešanico Bachovih cvetnih pripravkov podpremo pri premagovanju čustvenih težav, ki bi se lahko posledično manifestirale na telesu in obratno. Poglejmo primer: za osebe, ki imajo pogosta, ponavljajoča se vnetja mehurja, lahko mnogokrat ugotovimo, da imajo v življenju težave z odločnostjo ali s postavljanjem mej (lahko sebi ali drugim, morda ne znajo reči ne, se postaviti zase ipd.). V takem primeru lahko običajno zdravljenje dodatno podpremo s pomočjo Bachove cvetne esence za krepitev volje in odločnosti, ki bo osebi pomagala, da se bo postavila zase in začela postavljati zdrave meje, posledično pa se bo zmanjšala tudi verjetnost, da bi se težave z mehurjem ponavljale.

Naj poudarim, da Bachove cvetne esence niso zamenjava za zdravila in niti simptomatik, lahko pa si z njihovo uporabo pomagamo poleg uporabe zdravil, čajev, brusnic in drugih pripravkov ali obravnav. Na podoben način lahko podpremo tudi druge fizične težave, pravilno izbrano osebno mešanico pa se lahko pripravi na osnovi odprtega pogovora, med katerim ugotovimo katere so glavne duševne in telesne stiske osebe, na katere bi želeli delovati s pomočjo Bachovih cvetnih esenc.

 

Romina Salvi, naturopatinja
Naturopatski center Aureus
Hotel Laguna Strunjan
www.naturopatija.si

  • Vse informacije v besedilu so zgolj informativnega značaja in niso namenjene kot nadomestilo za nasvete osebnega zdravnika ali drugega zdravstvenega osebja, prav tako ne morejo biti nadomestilo za ustrezno zdravstveno pomoč, zdravniško diagnozo ali zdravniški nasvet, saj niso izrecno potrjene s strani zdravstvenih organov in zato zanje ne moremo prevzemati odgovornosti.

 

  • Stališča avtorjev podpisanih prispevkov ne izražajo nujno stališč uredništva. Za točnost podatkov v podpisanih vsebinah so odgovorni avtorji oz. naročniki objav. Za nepodpisane vsebine je avtor uredništvo.