Bomo še lahko oddajali stanovanja turistom?

V Sloveniji se napovedujejo velike omejitve oddajanja stanovanj turistom, razmišlja se o prepovedi oddajanja drugih stanovanj po poenostavljenem sistemu, pri čemer bi sicer veljale izjeme, ki pa so po pisanju časnika Finance tako rekoč neizvedljive.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Kot poroča časnik, na gospodarskem ministrstvu pripravljajo novi zakon o gostinstvu, ki bi prepovedal kratkoročno oddajanje nepremičnin posameznikov turistom prek AirbnbjaBookinga in nasploh. Župan oziroma mestna oblast bi lahko prepovedala oddajanje stanovanj turistom na določeni lokaciji. Prav tako turistom ne bi smeli oddajati svojega drugega stanovanja, v katerem sicer ne živite. Razen, v redkih primerih oziroma s kopico soglasij, kar je po navajanju medija v praksi neizvedljivo.

Na ministrstvu naj bi izhajali iz podatkov, da je kratkoročno oddajanje nepremičnin postalo komercialni posel, ne le več dodaten zaslužek gospodinjstva. Spremembe bi prinesle manj konkurence in bi šle na roko hotelirjev.

“Dejavnost kratkoročnega oddajanja nepremičnin bi bilo možno omejiti na določeno časovno obdobje, največ 60 dni na leto. Lahko bi se določila tudi območja, kjer ne bi bilo možno oddajati nepremičnin, ali omejilo oddajanje na zgolj primarno stanovanje. To je stanovanje prebivališča ponudnika. To v bistvu pomeni, da bi svoje stanovanje lahko oddajali samo, ko greste, na primer, na dopust,” gospodarsko ministrstvo navaja časnik in dodaja, da bi ostajala tudi težko izvedljiva izjema, in sicer bi dovolili, da podjetja oddajajo nepremičnine turistom, a le v objektu s poslovno namembnostjo, ne pa v stanovanjih.