Brezplačne vozovnice za upokojence zaenkrat ostajajo

Po tem, ko je v zadnjih dneh v javnosti završalo zaradi izjav predstavnika ministrstva za okolje, podnebje in energijo glede možnosti ukinitve brezplačnih upokojenskih vozovnic za javni potniški promet, na ministrstvu zagotavljajo, da brezplačne vozovnice za zdaj ostajajo.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Spomnimo, da je brezplačne vozovnice za upokojence, starejše od 65 let, leta 2020 uvedla vlada Janeza Janše. Brezplačno vozovnico za uporabo javnega potniškega prometa ima 230.000 upravičencev, od tega gre večinoma za upokojence, med njimi pa so tudi tudi imetniki kartice invalida in vojni veterani. Redno vozovnico uporablja 100.000 upravičencev. Najbolj zasedene so relacije, ki vodijo na obalo (Koper, Izola, Portorož, Piran), ter na Bled in v Bohinj.

“Možnost, da bi nekaterim imetnikom brezplačnih vozovnic začeli zaračunavati uporabo javnega potniškega prometa, je treba razumeti v kontekstu ukrepov, s katerimi bi zmanjšali gnečo na najbolj obremenjenih, predvsem avtobusnih linijah,” so ob tem pojasnili na pristojnem ministrstvu. Po poročanju STA dnevno prejemajo pritožbe dijakov, študentov in zaposlenih, ki v prometnih konicah ne morejo na avtobuse, ker so ti zaradi velikega števila potnikov z brezplačnimi vozovnicami prezasedeni.

V kolikor ukrepi, kot je uvedba dodatnih linij in vozil, ki jih že izvajajo, in morebitna uvedba rezervacij na nekaterih linijah ter uporaba javnega potniškega prometa izven konic, ne bodo zadoščali, na ministrstvu ne izključujejo ukinitve brezplačnih vstopnic. A za zdaj naj se to še ne bi zgodilo.