Muzej tihotapstva

Na Rafutu bodo 11. januarja uradno odprli muzejsko postavitev, obenem se pogovarjajo z goriškim muzejem na Pristavi, ki upravlja Muzej tihotapstva, da bi uskladili urnike muzejev, poroča Primorski dnevnik.

Deli novico s tvojimi prijatelji

V prostorih nekdanjega policijskega objekta na italijanski strani so v sklopu projekta Lasciapassare/Prepustnica uredili muzej z multimedijsko postavitvijo, s katero želijo predstaviti dogajanje okoli slovensko-italijanske meje. V muzejsko zbirko so vključili ves izvirni material, ki so ga nabrali v preteklih letih in ki je deloma že dostopen na spletu. Intervjuvali so obmejne prebivalce s poudarkom na življenju ob meji med letoma 1955 in 2020. V ureditev muzeja so vložili skupnih 48.100 evrov. Občina je preko razpisa imenovala izvajalca projekta: to sta bila združenje Quarantasettezeroquattro in zavod Isig.

Namen projekta je vsekakor ta, da se bo del vsebin v muzejski sobi lahko s časom spreminjal in obravnaval različne vidike ali različna obdobja v življenju ob meji. Poleg vsebin v muzejski sobi se zgodba o meji nadaljuje tudi na vrtu okoli muzejčka. Na obeh krajih so na ogled arhivske fotografije in posnetki, na primer iz zavoda Luce.