Kdaj lahko pričakujemo podražitev tobačnih izdelkov

Na Hrvaškem, Slovaškem, Poljskem, Madžarskem in v Bolgariji napovedujejo velike podražitve cena tobačnih izdelkov, kar bo povečalo prihodke držav članic EU za 9,3 milijarde evrov.

Deli novico s tvojimi prijatelji

V državah članicah Evropske unije, ki imajo nizke davke na tobačne izdelke, iz Bruslja napovedujejo podražitev cen. Razlike bodo še posebej vidne na Hrvaškem, Slovaškem, Poljskem, Bolgariji in Madžarskem. Gre se za obdavčitev tobačne industrije. Zvišanje trošarin na tobačne izdelke bo prihodke držav članic EU predvidoma povečalo za 9,3 milijarde evrov. Načrtovani dvig je del programa, s katerim želi Evropska unija doseči cilj iz evropskega načrta za boj proti raku, tj. ustvariti “generacijo brez tobaka”, ko naj bi do leta 2040 po tobaku posegalo manj kot pet odstotkov prebivalstva EU.

Če bo predlog Evropske komisije sprejet, se bodo cigarete na Hrvaškem podražile za 10 kun, kar je 1,32 evra. Trenutno se cene gibljejo med 16 (2,12 evra) in 37 kunami (4,9 evra) za zavojček, piše N1.

Podražitev cen v Sloveniji

V Sloveniji so se cene zadnjič spremenile 1. aprila, ko so se maloprodajne cene dvignile za 10 centov. Cene za zavojček se v Sloveniji trenutno gibljejo od 3,9 do 4,8 evra. Ministarstvo za finance je načrtovalo novo spremembo cen za 1. december, ki ni bilo sprejeto od strani vlade. Nato je Ministarstvo za financiranje pojasnilo za N1, da se cene s 1. decembrom ne bodo spremenile, prav tako ne letos, ampak prihodnje leto.

V 2023 bo dvakrat prišlo do podražitve cigaret

Trošarine na cigarete naj bi se nato dvakrat zvišale v letu 2023, in sicer 1. aprila na 135 evrov za 1000 cigaret ter 1. novembra na 139 evrov, je razvidno iz gradiva finančnega ministrstva, objavljenega na spletni strani eUprava. Podražitve cigaret pa bodo spremljale tudi podražitve ostalih tobačnih izdelkov. Tako kot za cigarete, se bodo zvišale tudi trošarine za ostale tobačne izdelke