Življenje je preprostejše in lažje, ko vnaprej vemo, kaj bomo jedli. Načrtovanje jedilnika vnaprej ne bo le skrajšalo časa, ki ga vsak dan porabimo za razmišljanje o tem, kaj bomo skuhali za kosilo in/ali večerjo, temveč bomo tudi zmanjšali stroške nakupa potrebnih sestavin.
V trgovinah in na tržnicah nas zlahka premami pogled na sveže in sezonsko sadje in zelenjavo, če pa nimate navade uživanja teh živil ali načrta, kako jih boste porabili v prihajajočem tednu – bodo verjetno zgnila v hladilniku.
Organizirate se lahko na več načinov: na primer, en ali dva dni v tednu si namenite nekaj ur za pripravo večjih količin jedi, ki jih boste nato razdelili na obroke za prihajajoče obdobje.
Toplotno lahko obdelate več različnih živil – vir beljakovin in ogljikovih hidratov skupaj s svežo zelenjavo in sadjem – ki jih boste čez teden kombinirali na različne načine.
Lahko pa vsak dan v tednu sledite našemu načrtu. Za vsakega od sedmih dni tega tedna predlagamo sedem receptov. Nekaj bo za ljubitelje mesa, rib in zelenjave.
PONEDELJEK – ZELJNA ENOLONČNICA
Teden začnemo z obilno zeljno enolončnico ali tako imenovanim govnačem. Obstajajo različne vrste – nekateri si je ne morejo predstavljati brez peščice kuhanega fižola, drugi vanjo dajo klobase ali kakšen drug kos suhega mesa, mi pa vam predstavljamo recept za najlažjo varianto.
TOREK – PITA Z BUČKAMI, JAJCI IN SIROM
Če ste se naveličali običajnih receptov z bučkami, imamo za vas okusno rešitev – italijansko pito tortino.
SREDA – PIŠČANEC V FINI OMAKI
Tokrat imamo na jedilniku preprostega piščanca, ki ga pripravimo v eni sami ponvi, polni okusov Grčije: olive, olivno olje, feta sir, paradižnik in origano. Meso prepražimo, dodamo vse ostale sestavine, še enkrat malo premešamo in – končano.
Sestavine
4 piščančji fileji
2 žlici ekstra deviškega olivnega olja
1 čebula, drobno sesekljana
2 stroka česna, zdrobljena
2 čajni žlički posušenega origana
700 g paradižnikove pasirane paradižnikove mezge
1 čajna žlička belega sladkorja
250 g češnjevih paradižnikov
150 g mešanih oliv
30 g feta sira, zdrobljenega
sveži listi origana za okras
Priprava
Fileje na obeh straneh začinite s soljo in poprom.
V veliki globoki ponvi na visoki temperaturi segrejte 1/2 olja. Dodajte piščanca. Pecite približno 45 sekund na vsaki strani oziroma dokler ne porjavi. Preložite na krožnik.
V ponev dodajte preostalo olje. Zmanjšajte ogenj na srednjo temperaturo. Dodajte čebulo, česen in posušen origano. Med mešanjem kuhajte 2 minuti in 30 sekund. Dodajte pasirano paradižnikovo mezgo, sladkor, paradižnik in oljke. Ko jed zavre, kuhajte še 5 minut in občasno premešajte.
Pred serviranjem začinite s soljo in poprom ter po želji okrasite s svežim origanom.
ČETRTEK – BURGER
Burgerje lahko pripravimo glede na lasten okus, od klasičnih do sirnih ali veganskih. Pomembno je, da sledimo tem korakom.
PETEK – OCVRT KROMPIRČEK Z OSLIČE
Petek je kot nalašč za ribe. Pripravite ocvrtke iz osliča in krompirja, ki jih je najbolje postrežemo tople z omako po vaši izbiri – od navadne majoneze, kisle smetane in vinskega kamna do kečapa. Pred serviranjem jih ne pozabite pokapati z malo sveže stisnjenega limoninega soka. Tukaj je recept.
Sočne ribje polpete, ki jih boste pripravljali znova in znova
SOBOTA – PALAČINKE S SIROM
V soboto zjutraj si privoščite palačinke s sirom. Palačinke specite kot običajno, nato pa jih napolnite z lepo kremo na osnovi sladke stepene smetane in maskarpona. Potresite jih s sladkorjem v prahu in sezonskim sadjem – po možnosti lokalnimi in svežimi jagodami.
NEDELJA – ŠTEFANI PEČENKA
Štefani pečenka, znana tudi kot mesna štruca, je odlična izbira za svečane priložnosti ali nedeljsko kosilo.