Govnač ali glavnač

Ta, za ljubitelje jedi na žlico priljubljena jed, ima več imen. Če se je sama spomnim pod izrazom govnač (pa ne tisti egiptovski hrošček), jo denimo v vrtcu “prodajajo” pod imenom glavnač. Ta najverjetneje izhaja iz tega, da jed kuhamo iz glavnate zelenjave – zelja ali ohrovta.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Če v slovar Fran vtipkamo besedo glavnač, naše iskanje sicer ne obrodi sadov, če pa besedo vpišemo v iskalnik, nam bo splet ponudil recepte za močnato jed iz krompirja in sladkega zelja.

Pod besedo govnač pa slovar najde prej omenjenega hroščka, pa tudi izraz za zoprnega človeka.

Kakorkoli, jed, o kateri pišemo danes, ni prav nič zoprna. Priprava je zelo enostavna, jed pa priljubljena tudi pri otrocih, čeprav se lahko v njej poleg krompirja skriva prenekatera zelenjava. Dobrodošla je tudi v dneh, ko že korakamo v zimo.

Za osnovno pripravo za 4 osebe potrebujemo:

  • 4 krompirje
  • manjšo glavo oziroma pol velike glave zelja ali ohrovta

Ostalo bi lahko rekli, da je po želji: čebula, moka, lovorjev list, sol, poper, kumina, kis, ocvirki, klobasa, hrenavka, teletina..

Krompir olupimo in ga narežemo na koščke ter damo kuhat v lonec z vodo. Zelje ali ohrovt narežemo ali zribamo ter ga dodamo krompirju. Kuhamo do mehkega. V drugi ponvi popražimo čebulo in ji dodamo žlico moke ter nastalo zmes vmešamo v krompir z zeljem. Ta postopek je sicer bolj značilen za starejšo generacijo, sama pa sem mnenja, da bi čebulo lahko prepražili že prej in ji kar dodali krompir z zeljem, pa zalili z vodo in skuhali. Na koncu tako ali tako krompir rahlo pretlačimo, kar pri jedi ustvari močnat učinek.

Vse skupaj lahko obogatimo tako, da pri kuhanju dodamo lovorjev list, po zabeli pa še dve žlički kisa. Seveda ne pozabimo na sol, po želji lahko tudi poper, ali celo kumino. Do sedaj jed deluje tudi vegansko, za ljubitelje mesa pa ji lahko dodamo kuhano klobaso, hrenavko, teletino ali jo posujemo z ocvirki.