Goveji zrezki v gobovi omaki 

V članku Preverjamo urbane mite. Posvetila sem se jesenskemu zakladu narave – gobam. V njem lahko najdete veliko zanimivosti, mitov in podatkov, ki jih o gobah morda do sedaj niste vedeli.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Edino prav se mi je zdelo, da kot dopolnitev tistega članka, napišem še okusen recept, v katerem boste lahko gobe, ki jih boste po vašem sprehodu v gozdu nabrali, tudi uporabili. Gobe so sicer v kulinariki zelo priljubljene: lahko jih kuhamo, dušimo, pečemo, ocvremo, nekatere vrste gob pa so užitne tudi surove. 

Najprej pa nekaj pomembnih napotkov oziroma nasvetov za uporabo in shranjevanje gob: 

  • Če je možno, gobe pripravimo v roku 24 ur po tem, ko smo jih nabrali. 
  • V hladilniku lahko nepripravljene gobe shranjujemo en dan, ker se sicer v njih začnejo razvijati bakterije. Prav tako ne smejo biti v plastičnih vrečkah ali posodah, ker začnejo plesneti in gniti. Raje jih zavijemo v papirnate brisače. 
  • Pripravljenega obroka, ki je sestavljen iz gob, ne pogrevamo (takrat se začnejo izločati določene nevarne, strupene snovi) in ga raje zavržemo. 
  • Za pripravo jedi uporabimo le čvrste in zdrave gobe. 
  • Če uporabljamo zmrznjene gobe, jih nikoli ne odtalimo do konca.  
  • Nenapisano pravilo je, da naj bi gobe uživali samo dvakrat na teden, ker so težko prebavljive. 
  • Gob nikoli ne namakamo, ker posrkajo preveč vode, prav tako jih ne čistimo pod vodo, ampak samo skrtačimo in obrišemo. 
  • Gobe očistimo in narežemo tik pred pripravo. 

Izbrala sem recept, ki mi ga je zaupal fant in ga tudi doma večkrat pripravi. Zavihajte rokave in poskusite. Obljubim, da vam ne bo žal in da boste krožnike na koncu pomazali še s kruhom. 

Sestavine za 4 osebe: 

– 4 večji goveji zrezki (če ste lačni, pa lahko še kakšnega več), 

– 200 gramov svežih jurčkov, 

– 1 večja čebula, 

– 4 stroke česna, 

– 2 dcl belega vina, 

– peteršilj, majaron, timijan, 

– sol, poper. 

Priprava: 

Zrezke na eni strani pomokamo. V ponvi segrejemo olje in zrezke na vsaki strani za nekaj minut popečemo. Vzamemo jih iz ponve in jih položimo na krožnik. V istem olju popražimo nasekljano čebulo, dodamo narezane in očiščene gobice, ki bodo spustile nekaj vode. Nato dodamo še na drobno nasekljane stroke česna. Zalijemo z 2 dcl belega vina, počakamo 3 minute in v ponev položimo zrezke, ki jih po okusu začinimo s soljo, poprom, majaronom in timijanom. Ko voda, ki so jo spustile gobice, pokuha, jo lahko po potrebi še dodamo. Če želite, da pridejo zrezki zelo mehki, jih morate v omaki kuhati približno uro ali uro in pol. Proti koncu bodite pazljivi z dodajanjem vode, da omaka ne bo preveč redka. Minuto pred koncem dodajte nasekljan peteršilj in jed je pripravljena. 

Kot prilogo lahko zraven ponudite pašto, krompir, kruhove cmoke ali pa preprosto samo kos kruha.