Hren pred prazniki pod drobnogledom Zveze potrošnikov Slovenije

Hren, ki velja za enega od simbolov velikonočne mize in se bo pri večini v prihodnjih dneh znašel na jedilnikih je tik pred prazniki pristal pod drobnogledom Zveze potrošnikov Slovenije.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Hren, ki pomaga blažiti številne težave, ki jih prinaša prekomerno uživanje hrane. Hren je dober vir vitamina C, kalija , vitamina B1, B6, železa, kalcija, magnezija in fosforja. Ima majhno kalorično vrednost in malo maščob. Za najbolj pristen okus  hrena in vnos teh pomembnih vitaminov velja riban hren, medtem ko ima glede na analizo med omakami njavečji delež hrena zelenjavna omaka na osnovi majoneze.

Poleg ribanega hrena in korenine hrena na trgovskih policah najdemo tudi različne hrenove omake, kot so hrenova omaka z jabolki, hren s smetano, delikatesni hren in zelenjavna hrenova omaka na osnovi majoneze, ta naj bi vsebovala 62 odstotkov hrena, delikatesni hren ima 50 odstotni delež, hren s smetano 25 odstotni. Vsem omakam, razen hrenu z jabolki, je dodan sladkor. V hrenu s smetano je skoraj v enakem deležu prisotna smetana. V hrenu z jabolki pa so jabolka glavna sestavina (70 odstotkov).

 

Opis slike ni na voljo.
Hren je uporabno in zdravo živilo, čeprav ga pogosteje uživamo v času velikonočnih praznikov.

Hren ima nizko energijsko vrednost,  hrenove omake zelo različno

Energijska vrednost je povezana predvsem z dodanimi sestavinami, to je s količino olja oziroma smetane. Najmnajšo energijsko vrednost ima hren z jabolki.

 “Izbira hrena ali hrenove omake, ki vsebuje manj maščob in ima posledično manjšo energijsko vrednost, je torej dobra izbira, če želimo poskrbeti za uravnoteženo prehrano med prazniki,” so zapisali  na Zvezi potrošnikov Slovenije.

 

Za ohranitev ostrine in kakovosti svetujejo, da zmleti hren zaužijete takoj, saj se na ta način zmanjša izgubo hlapnih spojin. Zmleti hren na zraku izgubi ostrino in zaradi prisotnosti kisika postane temen. To je mogoče upočasniti z dodatkom maščobe.

Cene hrenovih omak se gibljejo od 0,60 do 0,77 € na 100 gramov, medtem ko 100 gramov ribanega hrena v kozarčku stane okrog 2€. Korenina hrena(200g) pa okoli 1,20€.