Velikonočna potica bo uspela, če …

Velika noč je pred vrati. Na mizi slovenskih domov ob veliki noči ne sme manjkati velikonočna potica. Zanjo so pomembne kakovostne sestavine, potrpežljivost in peka v lončeni posodi.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Slovenska potica je zaščitena kot zajamčena tradicionalna posebnost. Pri Omarjevih, kjer jih za veliko noč spečejo 30-krat več kot ponavadi, pravijo, da se za dobro potico skrivajo kakovostne in naravne sestavine, pomemben pa je tudi način izdelave.

Velikonočna potica se peče v lončeni posodi

“Zelo pomembno pa je, da se potica peče v lončeni posodi, ki da potici okus in tisto pravo aromo, ki je v drugih posodah ni,” je poudaril Omar za STA in razkril, da je po njegovem prepričanju največja skrivnost dobre potice: “Žena mora imeti moža rada, mož pa mora ženo ubogati.” Dodaja, da peka potice zahteva potrpežljivost, saj ne sme biti nič “na silo” ali “pod normo”.

Velikonočna potica bi letos morala biti cenejša

Sicer so se po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije (SURS) cene večine osnovnih sestavin za pripravo velikonočne potice letos pocenile, zaradi česar bi morala biti priprava velikonočne potice letos cenejša.

Velikonočna potica je simbol velike noči

Velikonočna potica je ena izmed najbolj tradicionalnih in simboličnih jedi, ki zaznamujejo praznovanje velike noči v Sloveniji. Gre za sladko kvašeno pecivo, ki je obogateno z najrazličnejšimi nadevi, med katerimi so najbolj priljubljeni orehovi, skutini, kokosov in celo čokoladni, čeprav je prav orehova potica tista, ki najpogosteje kraljuje na prazničnih mizah. Njena priprava je prava umetnost, ki zahteva čas, potrpežljivost in natančnost, od mešanja testa do zavijanja in peke, da se doseže prava tekstura in bogastvo okusov. Velikonočna potica ne predstavlja le vrhunca kulinarične spretnosti, ampak je tudi simbol obilja, gostoljubja in povezovanja družine ob praznični mizi. S svojo bogato zgodovino in pomenom je potica nepogrešljiv del velikonočnih praznovanj, ki s svojo sladkostjo in sočnostjo vsako leto znova prinaša občutek domačnosti in tradicije.