Intervju: Caterina Stanisci

Deli novico s tvojimi prijatelji

Med glasbenicami bas kitara ni najbolj priljubljen oziroma pogost instrument. Od kod ideja oziroma ljubezen do tega instrumenta?

Rojena sem v glasbeni družini in starši so me navdušili nad funk glasbo, kjer se brez bas kitare ne pleše! Vsekakor me je za bas navdušil oče, tudi sam basist.

 

Prosim, če na kratko predstaviš svojo glasbeno pot?

Pri šestih letih sem začela igrati kitaro, kasneje pa klavir. Sprva samo klasično glasbo, potem pa tudi modernejše zvrsti. Pri sedemnajstih sem končno spoznala, da je igranje bas kitare moja strast,  pred tem sem začela še peti. V domačem Trstu so me kmalu zatem povabili v funk skupino, šele v Sloveniji pa sem se s profesionalnimi glasbeniki izpopolnjevala na višjem nivoju, tako da sem začela redno koncertirati kot basistka in pevka obenem.

 width=

Kakšno zvrst glasbe najraje igraš? Kaj poslušaš?

Uživam v igranju različnih glasbenih slogov – med njimi najbolj v funku, seveda  tudi popu, reggaeju ipd. Manj me privlači rock, čeprav sem zrasla ob zvokih Deep Purple in Led Zeppelin.

Zelo rada poslušam fusion glasbo, npr. Weather Report, obožujem Stevieja Wonderja, poslušam pa tudi elektronsko glasbo ali pa mešanico vsega, kot so Jamiroquai, The Knife in predvsem glasbo iz sedemdesetih.

 

Verjetno je bas v zadnjih desetletjih najbolj populariziral Flea iz Red hottov. Kdo so tvoji najljubši basisti?

Seveda je Flea odličen basist in vsi ga imamo radi, ampak moj idol je Jaco Pastorius, zaljubljena pa sem v Richarda Bona.

 

S katerimi slovenskimi glasbeniki bi rada sodelovala?

Mogoče z Magnificom …

 

V katerih zasedbah redno nastopaš? Sodelovala si z Blue Angel Gang, Milliza, imaš tudi solo projekte, kjer tudi poješ …

Poleg Blue Angel Gang je Milizza tisti projekt, ki smo ga zelo lepo zastavili – gre za tribute band Stinga in The Police, tako da uživam v vseh različicah. Kot solistka se ne vidim, ker se najraje posvečam bas kitari in so trenutni projekti odlična mešanica tega, kar mi je najljubše.

 

Sodeluješ tudi z italijanskimi glasbeniki ali raje s slovenskimi?

Za zdaj nimam italijanskih sodelovanj, ker je tudi covid-19 marsikaj prekinil, ampak bomo videli v bodoče.

 width=

Se ukvarjaš izključno z glasbo?

Imam to srečo, da je mož zaposlen, tako da se sama lahko ukvarjam izključno z glasbo.

 

Kako sta za glasbenico minili zadnji dve leti, ko je bilo nemogoče igrati glasbo v živo pred občinstvom? Je zdaj nastopanje s koncerti bolj pogosto?

Na srečo sem vsako poletje, kljub omejitvam, veliko igrala po Sloveniji, za kar se moram zahvaliti svojemu bobnarju in vodji, Tomiju Purichu. Sicer pa  je v zadnjih dveh letih zame največja sprememba to, da sem zanosila in postala mama, tako da sem najbolj zaposlena s svojo hčerkico.

Splošna situacija je še danes daleč od normalne, saj se v Italiji dogaja veliko nesmiselnih stvari – po eni strani je omejen obisk  kulturnih ustanov, po drugi pa so polni stadioni na nogometnih tekmah. Vsi upamo, da se bo mogoče življenje počasi vrnilo na stare tire.

 

Rada nastopaš na Obali? Kam naj se zatečejo ljubitelji dobre glasbe pri nas?

Na Obali zelo uživam in je vedno odlično. Pridite nas kdaj pogledat v Caffe Galerio v Piran, ki vedno ponuja odlično glasbo in kakovostno zabavo.

 

Zakaj meniš, da je manj basistk (vsaj zdi se, da jih je)?

Na žalost to drži, želela pa bi si, da ne bi bilo tako. Zdi se mi, da je v glasbenem svetu nekako obveljalo, da ženske nismo tako sposobne kot moški in to je narobe.

Težko vprašanje, ampak glede na to, da je tudi kitaristov več moških kot žensk, je stvar zelo podobna. Bas kitara ni najbolj priljubljen instrument na svetu, ampak po mojem mnjenju je to napaka. Poskusite odstraniti bas iz katerekoli pesmi in takoj boste razumeli njegovo pomembnost!

 

Nina Ločniškar