Recept: Tripe s polento

Deli novico s tvojimi prijatelji

To so besede, ki mi jih je kot majhni deklici vedno govorila moja nona, ko sem se kdaj upirala kosilu.  Res je, ko rečejo, da so starejši ljudje modri in imajo pametne nasvete. Ko sem razmišljala, kateri recept za tradicionalno istrsko jed bom delila z vami, sem kmalu ugotovila, da mi ni treba daleč. Kje bi lahko dobili boljše recepte za domače jedi kot v kuhinji naših non. Poleg tega je moja nona v mladosti delala kot kuharica, kar je še dodatna prednost. Večkrat se mi zgodi, da poskušam iz jedi dobiti tiste okuse in vonjave, ki so v času mojega otroštva hišo spremenili v dom. Neuspešno. Saj veste, Istrani so trmasti kot osli. In taka je tudi nona Olga. V kuhinjo me je redko spustila, ker sem se po njenih besedah »vlekla kot polenta«. Čez pet minut pa se je pritoževala, da ji v tej hiši nihče ne pomaga. Kdo bi jih razumel, te naše zlate none.

 

Današnji recept bo namenjen značilni istrski jedi, ki je bila včasih zelo cenjena, danes pa ni več. In to so tripe (oz. vampi) s polento. Najboljše so, če jih naredite s pravo polento, ki se v kotlu lahko kuha tudi kakšno urico. Še zanimivost iz naše kuhinje: nono ni nikoli kuhal, to je bilo opravilo, ki ga je prepustil noni. Razen polente. To je vedno skrbno skuhal on. In bila je odlična.

 

Sestavine za štiri osebe:

–           prbl. 700 gramov kuhanih govejih vampov (če kupite surove, jih morate seveda najprej skuhati)

–           100 gramov pancete ali pršuta

–           1 večjo čebulo

–           olivno olje

–           drobtine

–           prbl. 140 gramov šalše

–           1 dcl malvazije

–           peteršilj

–           parmezan

–           sol, poper

–           polenta

 

Postopek:

Na olju prepražimo slanino, ki ji dodamo nasekljano čebulo. Ko ta porumeni, v lonec dodamo tripe, 2 žlici drobtin in zalijemo s šalšo. Solimo in popramo po okusu. Verjetno se sprašujete, koliko časa morate to kuhati. Nonoti niso nikoli kuhali po pravilih. Vse so delali »na oko« in tako predlagam tudi vam. Kuhati jih morate toliko časa, da postanejo mehke, zato jih vmes večkrat poskusite. Če se šalša pokuha, lahko dolijete tudi nekaj vode. Pred koncem dodajte vino in vmešajte sesekljan peteršilj. Polento skuhajte po navodilih  (nono jo je vedno kuhal v polovici mleka in polovici vode). Tripe postrezite s polento in čeznje naribajte parmezan.

 width=

Idejo za nedeljsko kosilo imate (pa tudi za večerjo, saj si lahko polento, ki vam ostane od kosila, naredite na mleku). Sedaj pa hitro po vse sestavine v trgovino, zavihajte rokave in lotite se dela. Obljubim, da vam ne bo žal.

 

Manca Hribovšek