Jajčevec: Zelenjava, ki topi kilograme in navdušuje s svojim okusom

Jajčevec je bogat z vlakninami, vitamini in minerali, ki pomagajo ustvariti občutek sitosti in pospešiti presnovo.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Občutek lakote lahko udari v najbolj nepričakovanih trenutkih in ga je precej težko prezreti. Namesto da se natlačite z nezdravo hrano, razmislite o jajčevcih, še posebej, če poskušate shujšati. Ta zelenjava je pogosto spregledana kot prigrizek, a je pravzaprav bogata s hranili, ki vam lahko pomaga tudi pri hujšanju. Polna je vlaknin, vitaminov in mineralov, ki vam pomagajo, da se dlje časa počutite siti in pospešijo vaš metabolizem. Recepti, ki jih predlagamo, bodo navdušili vaše brbončice in vam pomagali doseči idealno postavo.

Ali vam res pomaga pri hujšanju?

Jajčevec je lahko dragocen dodatek k vašemu programu za hujšanje zaradi svojega prehranskega profila. Visoka vsebnost vlaknin igra pomembno vlogo pri pozitivnem učinku na hujšanje, kaže študija, objavljena v Iranian Journal of Basic Medical Sciences. Vlaknine vam pomagajo, da se dlje časa počutite siti in srečnejši, kar vam pomaga zaužiti manj kalorij z zmanjšanjem hrepenenja po hrani in preprečevanjem prenajedanja. Poleg tega vlaknine v jajčevcih izboljšajo prebavo in spodbujajo zdravje črevesja, kar lahko pomaga ohranjati zdravo telesno težo. Se sprašujete, kako pripraviti jajčevce? Ti recepti, ki vam bodo olajšali hitrejšo izgubo teže, vam bodo olajšali hujšanje.

1. Jajčevci na žaru

Sestavine: 1 velik jajčevec, 2 žlici oljčnega olja, 1 limona (sok in lupinica), 1 žlica sesekljanih svežih zelišč (origano, timijan in peteršilj), sol in poper po okusu

Priprava:

Jajčevec narežite na približno 1 cm debele rezine.

Premažite z oljčnim oljem in limoninim sokom, nato začinite s soljo in poprom.

Pecite na žaru na srednji temperaturi 5 do 7 minut na vsaki strani oziroma dokler se ne zmehča in rahlo porjavi.

Tik pred serviranjem potresite s sesekljano limonino lupinico in svežimi zelišči.

 

jajčevec

2. Pečen jajčevec

Sestavine: 1 velik jajčevec, 2 žlici oljčnega olja, 2 žlici tahinija (sezamova pasta), 1 žlica limoninega soka, 1 strok česna (mlet), 2 žlici vode, sol in poper po okusu

Priprava:

Pečico segrejte na 200 °C.

Jajčevec prerežite počez na pol in meso zarežite v obliki mreže.

Jajčevec premažite z oljčnim oljem, začinite s soljo in poprom.

Pecite 30 do 40 minut oziroma dokler se ne zmehča.

Medtem ko se jajčevec peče, zmešajte tahini, limonin sok, česen, vodo, sol in poper, da naredite omako. Če je pregosta, dodajte še malo vode.

Pred serviranjem prelijte pečen jajčevec s pripravljeno omako.

3. Jajčevec, paradižnik in curry

Sestavine: 1 velik jajčevec (narezan na kocke), 1 čebula (sesekljana), 2 sesekljana stroka česna, 1 ščepec naribanega ingverja, 1 pločevinka paradižnikove mezge, 1 čajna žlička curryja v prahu, 1/2 čajne žličke kurkume v prahu, 1/4 čajne žličke kajenskega popra (po želji), 1 žlica oljčnega olja, sol in poper po okusu, svež koriander za okras

Priprava:

V veliki ponvi segrejte oljčno olje, dodajte čebulo in jo pražite, dokler se ne zmehča.

Dodajte česen in ingver ter pražite še 1 minuto.

Dodajte curry v prahu, kurkumo in kajenski poper (če ga uporabljate), pražite še 30 sekund.

Dodajte paradižnik in jajčevec ter sol in poper po okusu.

Pokrijte in kuhajte 20–25 minut oziroma dokler jajčevec ni mehak.

Pred serviranjem okrasite s svežim koriandrom.

jajčevec

4. Paniran jajčevec, pečen v pečici

Sestavine: 1 velik jajčevec, 1 beljak, 1/2 skodelice drobtin (po možnosti polnozrnatih), 1/4 skodelice naribanega parmezana (po želji), 1 žlica oljčnega olja, sol in poper po okusu

Priprava:

Pečico segrejte na 200 °C

Jajčevec olupite in ga narežite na palčke kot pomfrit.

Beljak stepite v skledi.

V drugi skledi zmešajte drobtine, parmezan (če ga uporabljate), sol in poper.

Palčke jajčevca pomočite v beljak, nato pa jih povaljajte v mešanici drobtin.

Položite jih na pekač in pokapajte z olivnim oljem.

Pecite 20–25 minut oziroma dokler palčke niso porjavele in hrustljave.

5. Jajčevec s čičeriko

Sestavine: 1 velik jajčevec (narezan na kocke), 1 pločevinka čičerike (odcejene in oprane), 1 sesekljana čebula, 2 sesekljana stroka česna, 1 pločevinka sesekljane paradižnikove kaše, 1 skodelica zelenjavne jušne osnove, 1 čajna žlička kumine, 1/2 čajne žličke kajenskega popra, 1/4 čajne žličke sladke rdeče paprike v prahu (po želji), 1 žlica olivnega olja, sol in poper po okusu

Priprava:

V veliki ponvi segrejte olje, dodajte čebulo in jo pražite, dokler se ne zmehča.

Dodajte česen in pražite še 1 minuto.

Dodajte kumino, kajenski poper in sladko rdečo papriko (če jo uporabljate) in pražite še 30 sekund.

Dodajte paradižnik, zelenjavno jušno osnovo, jajčevec in čičeriko. Začinite s soljo in poprom po okusu.

Ko zavre, zmanjšajte ogenj in kuhajte 25 do 30 minut oziroma dokler jajčevec ni mehak.

jajčevec

6. Polnjen jajčevec s kvinojo in zelenjavo

Sestavine: 2 srednje velika jajčevca, 1 skodelica kuhane kvinoje, 1/2 skodelice sesekljane zelenjave (paprika, bučke, čebula), 1/4 skodelice paradižnikove mezge, 1/4 skodelice naribane mocarele (po želji), 1 žlica oljčnega olja, sol in poper po okusu

Priprava:

Pečico segrejte na 190°.

Jajčevec prerežite po dolgem na pol, izdolbite meso in pustite 1 centimeter debel rob.

Meso po odstranitvi sesekljajte.

V ponvi segrejte olje, dodajte sesekljan jajčevec, zelenjavo in paradižnikovo mezgo ter kuhajte, dokler se ne zmehča.

Vmešajte kuhano kvinojo, dodajte sol in poper po okusu.

Polovici jajčevcev napolnite s pripravljeno mešanico kvinoje.

Potresite z mocarelo (če jo uporabljate).

Pecite 20–25 minut oziroma dokler se sir ne stopi.