Japonsko veleposlaništvo Piranu podarilo češnje

Podžupan Občine Piran Christian Poletti, direktor Javnega podjetja Okolje Piran Gašpar Gašpar Mišič, direktor družbe Soline Klavdij Godnič, predsednica uprave Shiozaki Building Reiko Tsukamoto in veleposlanik Japonske v Sloveniji, njegova ekscelenca Hiromiči Macušima, so simbolično obeležili prihajajoči dan sajenja medonosnih rastlin z zasaditvijo 20 japonskih češenj vrste kanzan, ki sta jih občini Piran podarila Japonsko veleposlaništvo ter podetje Shiozaki Building.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Češnje so posadili na krožišču nad Bernardinom, v parku Sv. Lucije in pred zdravstvenim domom v Luciji v okviru projekta “Sakura” Veleposlaništva Japonske v Sloveniji ob 30-letnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med Japonsko in Slovenijo, zasaditev pa sovpada tudi z vseslovensko akcijo Čebelarske zveze Slovenije »Dan sajenja medovitih rastlin«, v kateri Okolje in Občina Piran letos sodelujeta že drugič zapored.

Lani so k akciji pristopili z zasaditvijo sedmih medonosnih dreves in ureditvijo grede medonosnih trajnic pred Osnovno šolo Sečovlje, v celem letu pa posadili kar 100 dreves, od tega 70 medovitih. Letos načrtujejo to število še preseči in čebelam ter ostalim opraševalcem zagotoviti dodatno pašo za obstoj, občino pa s tem ohraniti lepo, zeleno in cvetočo.

»S to gesto prispevamo kamenček v mozaik čudovite zgodbe prijateljstva z Japonsko in hkrati skrbimo za čebele, ki jim medovita drevesa pomenijo življenje. Japonska češnja ni samo medovito drevo, je krasotica med drevesi, ki v času razcveta z bogato krošnjo olepša prav vsak kotiček mestnega parka ali drevoreda. In od danes dalje se bodo kranjske čebele srečevale z Japonskimi češnjami v Piranu, vsako pomlad znova in znova,« se je na simbolični zasaditvi japonskemu veleposlaniku in ostalim sodelujočim zahvalil piranski podžupan Christian Poletti.