Pri kuhanju se velikokrat zgodi, da na kaj popolnoma pozabimo. Druga stran problema je, ko je nečesa preveč. Prav gotovo se je vsakemu kuharju že zgodilo, da je jed presolil. Čeprav je pikantnost hrane stvar okusa, preveč soli pogosto niti ni zdravo, okus pa preintenziven. Zato vam predstavljamo nekoliko načinov, kako nevtralizirati sol, ko jed dosolimo preveč.
Dodajte surov krompir
Eden najpogostejših načinov, kako popraviti preveč slano hrano, je dodajanje krompirja. Ta trik se dobro obnese za juhe, enolončnice in druge podobne jedi. Jedi preprosto dodajte na kocke narezan surov krompir. Tukaj bo krompir vsrkal nekaj tekočine, vključno z dodatno soljo.
Dodajte mlečne izdelke
V golaž in druge podobne jedi lahko dodate mlečne izdelke, da popravite preslano hrano. To so lahko kisla smetana, sir ricotta, polnomastno mleko ali smetana za kuhanje. Kremni okus v teh jedeh pomaga nekoliko razredčiti sol.
Dodajte kisle okuse
Slani hrani lahko dodate limonin sok, limetin sok ali jabolčni kis. Rezultat bo nevtraliziranje soli. Primeren bo tudi izdelek iz paradižnika, kot je omaka ali pasta, saj je paradižnik kisel.
Dodajte sladkor
Poskusite dodati ščepec belega ali rjavega sladkorja. Tudi sladilo, kot je javorjev sirup, pomaga preprečiti slanost. Sladko in slano je klasična kombinacija okusov zaradi sposobnosti sladkorja, da uravnava slanost hrane.