Zanimivo je, da je kivijeva lupina užitna in bogata vlakninami ter vitaminom E.
Podpira zdravje srca
Prehranska strokovnjakinja Lauren Minchen poudarja, da dajanje prednosti hrani bogati s kalijem, kot je kivi, lahko pomaga povečati vnos kalija, kar nevtralizira negativne učinke natrija na krvni tlak, srčni utrip in ravnovesje tekočin v telesu. Poleg tega je kivi zmerno bogat z vlakninami, z malo več kot dvema gramoma vlaknin na sadje, kar prispeva k zdravju srca.
Spodbuja zdravo prebavo
Vključevanje velike količine vlaknin v prehrano je dokazano koristno za preprečevanje zaprtja in spodbuja zdravo ravnovesje črevesne mikroflore. Študija iz leta 2010 je pokazala, da encim v kiviju, imenovan aktinidin, posebej prispeva k razgradnji beljakovin v prebavnem sistemu.
Izboljšuje vid
Kivi je bogat z antioksidanti luteinom in zeaksantinom, ki imata ključno vlogo pri ohranjanju zdravja oči. Ti spojini se kopičita v mrežnici očesa in jih ščitita pred poškodbami, ohranjata celice pred škodljivimi prostimi radikali.
Pomaga pri preprečevanju anemije
Kivi je bogat z vitaminom C, vsebuje 56 miligramov vitamina C na sadež. To predstavlja kar 62 odstotkov priporočenega dnevnega vnosa (RDI) za moške in 75 odstotkov za ženske. Večji vnos vitamina C v dnevno prehrano lahko pomaga pri preprečevanju anemije z izboljšanjem absorpcije železa v telesu.
Spodbuja hujšanje
En kivi vsebuje le 44 kalorij, kar je zelo nizka kalorična vrednost. Zamenjava visokokaloričnih živil s kivijem lahko zmanjša skupni vnos kalorij čez dan, kar lahko privede do izgube teže.