Odstranjevanje smole z oblačil

Smola na hlačah? Brez skrbi, če ste tudi vi eden tistih, ki se mu je pripetila ta nevšečnost. Smolo lahko odstranite v nekaj preprostih korakih.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Prvi nasvet je, da oblačilo položite v zmrzovalnik in ga tam pustite najmanj dve uri. Še pred tem ga varno zaprite v vrečko. Potem vzemite oblačilo iz zmrzovalnika in smolo postrgajte s tkanine. Pri tem bodite pozorni, da strgalo ni preveč ostro, da ne poškodujete tkanine.

Če oblačila ne želite zamrznite, lahko na madež položite ledene kocke in počakate, da madež zaledeni. Kasneje smolo postrgate s tkanine.

Za odstranitev smole lahko uporabite tudi organska topila. Poskusite denimo z jedilnim oljem, ki topi smolo. Pokapajte ga po smoli in pustite pol ure. Za razmaščevanje lahko uporabite detergent za pranje posode. Oljni madež lahko sperete tudi v pralnem stroju.

 width=

Smole se lahko lotite tudi z mešanico čistilnega alkohola in acetona. Pod oblačilo položite brisačo in madež premažite s tekočino. Nato popivnajte s papirnato brisačo in oblačilo operite v pralnem stroju.

Nekateri prisegajo na likalnik. Položite časopisni papir ali krpo čez madež in polikajte, da se smola prime na papir.

 width=

V trgovini lahko kupite tudi čistila za odstranjevanje smole, še posebej če se vam je smola prilepila na šotor ali avtomobil.