Kako preprečiti okužbe z norovirusi?

Analiza Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je pokazala, da so bili vzrok za prebavne težave učencev iz Marezig norovirusi. Težave je imelo kar 51 otrok.

Deli novico s tvojimi prijatelji
Z norovirusi se lahko okužite z zaužitjem kontaminirane hrane in pijače, z dotikanjem kontaminiranih površin ter s telesnim stikom z okuženimi. Najpogosteje se virusi prenašajo v dnevnih centrih, šolah, vrtcih, zdravstvenih ustanovah, domovih starejših občanov ter na območjih, kjer se pojavlja večje število ljudi.

Doba inkubacije je relativno kratka, saj od okužbe do pojava bolezni običajno mine od 24 do 48 ur. Začetek bolezni je lahko nenaden ali pa se razvije postopoma. Najbolj dovzetni za okužbo so predvsem mlajši otroci, starejši odrasli in ljudje s kroničnimi boleznimi.

Znaki bolezni so driska, bruhanje, slabost in želodčne bolečine, pogosto pa tudi povišana telesna temperatura, glavobol in bolečine po celem telesu. Pri sicer zdravih osebah težave izzvenijo v 12 do 60 urah. Težji potek okužb je pri majhnih otrocih, starejših osebah in osebah, ki se zdravijo v bolnici. Norovirus je lahko prisoten v blatu še preden se pojavijo prvi znaki obolenja. Prav tako virus ostane prisoten v blatu še 14 dni ali dlje po prenehanju driske. Največja možnost za prenos virusa obstaja ob začetku bolezni in prvih nekaj dni po ozdravitvi.

Zdravljenje pri norovirusih je zgolj podporno in vključuje nadomeščanje tekočine in elektrolitov. V lekarnah so na voljo tudi pripravki za nadomeščanje elektrolitov.

Okužbe preprečujemo s pravilno higieno rok, pranjem sadja in zelenjave oziroma zadostno toplotno obdelavo živil, mokrim čiščenjem in dezinficiranjem kontaminiranih površin. Otroci, ki imajo drisko, bruhanje, ne smejo obiskovati vrtca ali šole.

Vir: NIJZ