Katja Pegan o humorju

Humor je nekaj, kar nas povezuje.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Poletje je že tu in zelo si želimo, da ne bi bilo prevroče. Da bi lahko ob večerih sedeli na zunanjih, letnih prizoriščih in se zabavali. Želimo si, da bi nam številne prireditve mehčale napetost, ki se je udomačila v našem vsakdanjiku, ker so časi resni, zelo resni. Pa so res? So res tako zelo različni od tistih časov prej, ko so po naših trgih hodili drugi ljudje?

Ljudje so se od vedno rojevali in umirali, na tej poti so se ljubili, razmnoževali, vojskovali, potovali, raziskovali, izumljali, izobraževali, predvsem pa povezovali.  Humor je nekaj, kar nas povezuje. Smejemo se, ko odlični humoristi zasmehujejo rigidnost, neumnost, strahopetnost, šovinizem, goljufanje, večvrednost, snobizem in nazadnjaštvo. Ampak to niso pojavi sami po sebi. Zelo dobro jih v sebi hranimo ljudje. Da nas ne bi popolnoma požrli, je zelo dobro, da jih kdaj pa kdaj spustimo ven. In smeh je odlično sredstvo. Popolnoma razoroži prestrašenca in zategnjenca v nas in nam na novo osvetli klišeje našega časa in življenja. Da nam moč, da se v nas spet zbudita tolerantnež in veseljak, ki sta kos binarnemu pogledu na družbo. Ki sta kos strahu pred neizogibnostjo smrti, pomanjkanjem smisla, osamljenostjo in svobodo, ki sta kos strahu pred življenjem in sta prav zaradi tega lahko aktivna državljana. Resnično potrebujemo humor!

Seveda pa do njega pridemo samo v stiku z živimi ljudmi. Preko komedij in komikov, ki jih bomo v juniju in juliju videli kar nekaj. Program Primorskega poletnega festivala jih obeta veliko. Pa ne samo domačih, smejali se bomo tudi tujim komedijam in komedijantom in prav z njihovo pomočjo spoznali, koliko svobode, divjosti in strpnosti zmore gledališče v teh deželah. Nekje je pisalo, da obstaja nogomet zaradi navijačev, država zaradi državljanov in gledališče verjetno prav zaradi svojega občinstva. In če si za konec drznem prebrati Nietzschejevo misel, da umetnost obstaja zato, da nas ne bi pokončala resnica, je to zato, ker nam ponuja navodila za uporabo. Potrošniki danes to potrebujemo.