Paladianizem v Istri

Andrea di Pietro della Gondolla, bolj znan pod imenom Palladio, rojen pred 514 leti, 30. novembra 1508 v Padovi, je verjetno najbolj znan in vpliven od vseh arhitektov, ki so živeli v tem času. Svoj edinstven slog je zgradil s preučevanjem puljskih starodavnih spomenikov.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Veliki mojster renesanse je večino svojega življenja preživel v Vicenzi, mestu, v čigar zgodovinskem središču in okolici je postavili številne mojstrovine, zaradi katerih je bila Vicenza leta 1994 vključena na Unescov seznam svetovne dediščine.

Paladianizem se nanaša na specifični arhitekturni slog, se je razširil po vsem zahodnem svetu v obliki vil, cerkva in javnih objektov, značilnih simetričnih fasad in uporabnih tempeljskih portikov. Vrhunec paladianizma se je zgodil v 17. in 18. stoletju, ko so, zlasti v Angliji in po Ameriki, postavili številne imitacije Palladijevih vil in palač.

Ta italijanski renesančni arhitekt je imel tesne vezi z Istro. Dolgo je študiral rimske spomenike v Puli. Starodavni spomeniki, zlasti Avgustov tempelj, s šestimi korintskimi stebri, in Sergijev slavolok, iz katerega je vzel nekaj bistvenih elementov, zasedajo pomembno mesto v paladianizmu in njegov vpliv na evropsko renesančno umetnost iz 16. stoletja.

Leta 1570 je Palladio postal uradni arhitekt Serenissima. V naslednjih štirih desetletjih je realiziral bogat opus, znan pa je po svojih vilah klasične lepote, s katerimi je oblikoval nov odnos med hišo in pokrajino. Nekoč najbogatejši in najbolj spoštovani družini Polesini v Poreču so zgradili dve poletni rezidenci, gradove, razkošne vile – na otoku Sv. Nikolaja pri Poreču in v Sv. Ivana pri Šterni.