Vsi si želimo sijočo, napeto in mladostno kožo, a z leti se naravna tvorba kolagena zmanjšuje. Namesto dragih krem in dodatkov si lahko pomagamo tudi z naravnimi sestavinami iz domače kuhinje. Splet v zadnjem času preplavljajo številni recepti za naravno uživanje kolagena, med njimi je denimo že nekaj let pravi hit kostna kolagenska juha,zadnje čase pa vse več ljudi stavi tudi na kolagenski tonik iz okre in klinčkov, ki spodbuja tvorbo kolagena, zmanjšuje gube in izboljšuje elastičnost kože.
Kolagenski tonik iz okre in klinčkov
Okra, imenovana tudi bamija, je tropska zelenjava s podolgovatimi zelenimi stroki, ki spada v družino slezenovk, podobno kot hibiskus. Njeno notranjost odlikuje rahlo sluzasta tekstura, zaradi katere se pogosto uporablja za zgoščevanje juh in enolončnic. Ima blag, rahlo oreškast okus in je priljubljena v afriški, indijski, karibski ter južnoameriški kuhinji. Okra je bogata z vlakninami, vitaminom C, folno kislino in antioksidanti ter ima nizek glikemični indeks, zato velja za hranljivo in zdravo izbiro v raznoliki prehrani. Antioksidanti v okri pomagajo zmanjševati oksidativni stres, ki lahko pospeši staranje kože. Z antioksidanti so bogati tudi klinčki.Poleg tega pa naj bi redno uživanje vode s klinčki spodbujalo tvorbo kolagena, zmanjšalo pojav gub in izboljšalo splošno čvrstost kože. V kombinaciji z okro delujeta kot naravni antioksidativni duo, ki pomaga telesu pri boju proti prostim radikalom in podpira mladosten videz kože.
Sestavine za kolagenski tonik
- 5–6 klinčkov
- 2–3 stroki okre
- 1 skodelica vode
Mešanico kuhamo približno 10 do 15 minut, precedimo in pijemo na prazen želodec zjutraj ali zvečer. Priporočljivo je, da tonik uživamo večkrat tedensko.