Kaj je kolagen in vse, česar še ne veste o njem

Kaj je kolagen? Kolagen je najbolj razširjena beljakovina v človeškem telesu, ki je ključnega pomena za vzdrževanje strukture kože, kosti, kit, hrustanca in drugih tkiv.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Kaj je kolagen? To je eno najpogostejših vprašanj, ki ga uporabniki zastavljajo Googlu.

Kolagen je ključna beljakovina kože, ki predstavlja 95% suhe teže kože in zagotavlja njeno strukturo, gostoto in elastičnost. Če primerjamo kožo z vzmetnico, so kolagenska vlakna vzmeti. Njegova količina je najvišja med 25. in 34. letom starosti, nato pa se postopoma zmanjšuje.

Z leti, zlasti po menopavzi, se količina kolagena zmanjšuje za 2% letno, dodatno pa na to vplivajo zunanji dejavniki, kot so UV sevanje, onesnaženje, stres in kajenje, ki vplivajo na kakovost in količino kolagena.

alpay tonga Sp82b8oJYyc unsplash

Kaj škoduje kolagenu?

Izpostavljenost soncu, kajenje in prekomerno uživanje sladkorja pospešujejo procese, ki škodijo kolagenu, kar vodi v gube, izgubo elastičnosti in dehidracijo kože.

Kajenje negativno vpliva na kolagen, saj tobačni dim vsebuje snovi, ki zavirajo njegovo sintezo in pospešujejo njegov razkroj. Tudi onesnaženje ima podobne učinke zaradi prisotnosti prostih radikalov, ki poškodujejo celice. Poleg tega prekomerno uživanje sladkorja povzroča proces, pri katerem se sladkor veže na kolagen, kar povzroči njegovo zakrčenje in slabitev. Prav tako kolagenu škoduje vsakodnevno uživanje alkohola, ki poveča oksidativni stres v telesu, kar prav tako zmanjšuje produkcijo in kakovost kolagena.

Kje najdemo kolagen?

Kolagen lahko najdemo v naravni obliki v živilih živalskega izvora, predvsem v koži, kosteh in vezivnem tkivu živali. Dobri viri kolagena so juhe, pripravljene iz kosti goveda, perutnine ali rib, prav tako je s kolagenom bogata koža perutnine in rib. Kolagen vsebujejo tudi nekatere vrste morske hrane, kot so školjke in losos.  caroline attwood kC9KUtSiflw unsplash

Kolagen v prehranskih dopolnilih

V zadnjih letih so postala zelo priljubljena prehranska dopolnila s kolagenom. Kolagenski dodatki so običajno izdelani iz živalskih izvlečkov in so na voljo v obliki prahu, tablet ali tekočin. Raziskave kažejo, da hidrolizirani kolagen v dopolnilih lahko poveča elastičnost in hidracijo kože, kot tudi podpre zdravje kosti in sklepov, čeprav so mnenja o njihovi učinkovitosti deljena.

Po mnenju nekaterih raziskovalcev kolagen v prebavnem sistemu ne preide v zadostnih količinah, da bi bil učinkovit. Kljub temu se trg kolagena, ki naj bi do leta 2025 dosegel 6,63 milijarde dolarjev, nenehno razvija z naprednimi formulami. Med te sodijo hidrolizirani kolagenski peptidi z nizko molekularno maso, ki prehajajo črevesno steno in so odporni proti prebavi.