Še brez redukcije vode

“Danes obvladujemo situacijo, v prihodnih dneh jo tudi še bomo. So pa razmere kritične.”

Deli novico s tvojimi prijatelji

Zaradi dolgotrajne suše v slovenski Istri trenutno beležijo velik upad v izdatnosti vodnih virov in posledično količin pitne vode, ki je na razpolago prebivalstvu. Ta čas je stanje primerljivo s koncem julija, po projekcijah Rižanskega vodovoda Koper pa bi se sredi poletja ob nezmanjšani porabi lahko soočili s pomanjkanjem. Stanje še ni kritično, je pa resno.

“Na podalgi prognoz želimo naznanit, kaj nas lahko čaka, da so prebivalci pripravljeni na to. To točko, na kateri smo sedaj, lahko premaknemo z določenimi ukrepi,” je na novinarski konferenci povedal Martin Pregelj, direktor Rižanskega vodovoda Koper.

Poziva, da se na vseh področjih prisotopi k varčnejši rabi pitne vode, saj je iz samega izvira reke Rižane ne dobivajo več. “Dobivamo jo iz podtalnic, odkupujemo pa od Kraškega in Istarskega vodovoda,” je še dodal in povedal, da se vsi soočajo s podobnimi težavami. “Če ne bo dežja, nam bo manjakla tretjina do četrtina vode, zato apeliramo na uporabnike, da pristopijo k racionalni rabi pitne vode.”

Aleš Bržan, župan Mestne občine Koper, ob apelu k varčenjši porabi vode: “Danes si lahko to privoščimo, čez en teden se bomo morda že pogovarjali drugače. Če vode primanjkuje, moramo najprej optimizirati porabo. Ko je ni, so posledice težko obladljive.”
Na novinarsko vprašanje o možnosti desalinizacije morske vode, je Bržan dejal, da ji ni naklonjen.