Koprsko višje sodišče bo odločalo o oprostilni sodbi Bavčarju

Koprsko višje sodišče bo v četrtek obravnavalo pritožbo tožilstva zaradi oprostilne sodbe nekdanjemu predsedniku uprave Istrabenz Igorju Bavčarju in predsedniku uprave Maksime Holding Miroslavu Golubiću za obtožbe o zlorabi položaja pri prodaji delnic Intereurope na škodo Istrabenza.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Na koprskem višjem sodišču bo v četrtek pritožbena seja zoper marca lani izrečeno oprostilno sodbo nekdanjemu predsedniku uprave Istrabenz Igorju Bavčarju in predsedniku uprave Maksime Holding Miroslavu Golubiću za obtožbe o zlorabi položaja pri prodaji delnic koprskega logista Intereuropa na škodo Istrabenza in pomoči pri tem. Na izrečeno sodbo se je pritožilo tožilstvo, ki je za Bavčarja predlagalo dve leti in šest mesecev zaporne kazni, za Golubića pa dve leti.

Je Bavčar zlorabil položaj?

Bavčar je bil sicer obtožen, da je leta 2007 zlorabil položaj predsednika uprave Istrabenza, ko je v okviru zapletenega posla za več kot 14 milijonov evrov odkupil sveženj delnic Intereurope, naslednji dan pa ga je za 10,3 milijona prodal. S tem naj bi povzročil 3,7 milijona evrov škode Istrabenzu in prav toliko koristi družbi Maksima Holding, ki jo je vodil Golubić, lastniško pa jo je obvladoval Bavčar. Golubić naj bi Bavčarju medtem po prepričanju tožilstva pri tem poslu pomagal.

Prvostopenjsko sodišče je aprila 2019 oba že spoznalo za kriva, a je višje sodišče nato sodbo razveljavilo in vrnilo zadevo v ponovno sojenje pred spremenjenim senatom.