Kovid in naraščanje socialnih neenakosti strmo dvigata tudi stopnjo kriminala

V Ameriki vse več streljanja na ulicah.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Ob dveh ponoči sem na dostavni ulici med Swann in T Street zaslišal vpitje. Pod mojim oknom je mimo hiše pritekel moški, nekaj korakov za njim pa trop preganjalcev. Ti zadaj so vpili: “Odvrzi pištolo, odvrzi pištolo!” Bal sem se, da se bo začelo streljanje, vendar je hrup najprej utihnil, nato pa so se sledilci vrnili v bližino moje hiše, kjer so razbijali po kovinskih vratih garaž hiš na drugi strani uličice, svetili so z baterijami po hišah in si z glasnimi vpitjem dajali poguma. Videl sem le silhuete, ne vem pa, ali so bili policaji. Najbrž že, ker je skozi ulico  kasneje pripeljal tudi policijski avtomobil z alarmnimi lučmi. Preiskava je trajala nekaj časa, dokler ni nek stanovalec vendarle odprl vrat in povedal svojo štorijo, ki je seveda nisem slišal.”

Če so slišali hrup, so se moji sosedje, tako kot jaz, potuhnili. Nihče si sredi noči ni želel nepovabljenega gosta. Poleg tega moja hiša ne premore orožja.

Da bi poizvedel kaj več, sem na platformi Next Door o dogodku objavil zapis. Next Door je platforma, po kateri se prebivalci določenih kvartirjev v Washingtonu izmenjujejo informacije in ob neučinkovitosti policije pomagajo drug drugemu. V zadnjih nekaj mesecih so sporočila postala dramatična. Na primer: moja prijateljica je tam objavila, da je nekdo ponaredil njen ček za 5000 dolarjev. Claire, pisateljica, je v naglici pismo z 2300 dolarskim čekom vrgla v poštni nabiralnik. Nekaj dni kasneje ji je banka sporočila, da nekdo skuša vnovčiti njen ček za 5000 dolarjev. Operacijo so preprečili, ček je bil ponarejen, toda pred tem je pismo s čekom nekdo odtujil iz nabiralnika?!

Potem streljanje. Tudi sredi belega dne. Dve ulici pod mano so dolge mesece med seboj obračunavale tolpe razpečevalcev mamil. Nato človek, ki je z ženo stopil iz restavracije in se trenutek zatem zgrudil mrtev od strela neznanca. U Street, ki je z gentrifikacijo kvartirja postala meja med manjšinami in belim prebivalstvom, se je spremenila v bojno polje. Kot da bi si prvotni prebivalci želeli povrniti svoje domove. Upam, da še nismo tam, toda nedvomno kovid in naraščanje socialnih neenakosti strmo dvigata tudi stopnjo kriminala. Tako v kvartirju tovornjakom za dostavo sledijo tatiči, ki se polastijo paketov pred vrati stanovanjskih hiš. V noči pregona za mojo hišo so na U Street ustrelili nekoga, zato so mnogi na Nex Dooru domnevali, da sta dogodka povezana. Skratka, vojna se bliža središču mesta in je zdaj od Bele hiše oddaljena le dober kilometer. Moja dostavna ulica pa, ki je bila pred nekaj časa zgolj polna podgan, postala kraj, ki ga obiskuje Dr. Jill Biden, prva dama Amerike, ki v soseščini prakticira jogo. Njej so se pridružili tatiči in potencialni morilci. Počutim se kot tisti par, ki se je pred dolgimi leti preselil na mirne Falklande, nekaj tednov zatem pa je tam izbruhnila vojna med Veliko Britanijo in Argentino. Skratka, my back alley je zdaj središče sveta!