Leča: Preprosta jed z veliko beljakovin, ki vas bo napolnila z energijo

Spite dovolj, a ste kljub temu brez energije in nenehno utrujeni? To lahko pomeni, da zaužijete premalo beljakovin. Priporočamo vam lečo, saj je lahko dostopna stročnica, bogata z vlakninami, in je kot taka odlična za prebavo, poleg tega pa je bogata z vitaminom B in različnimi minerali.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Poleg leče skuhajte še drugo zelenjavo, ki jo imate radi ali pa jo imate pri roki, kot so korenje, zelena, por, krompir, vanjo dodajte kakšno domačo prekajeno klobaso in pest bulgurja ter uživajte v pravi gosti zimski enolončnici, ki pogreje telo in dušo.

V tako bogato enolončnico je popolnoma nepotrebno dodajati podmet, a če ste eden tistih, ki imate vseeno radi bolj gosto in kremasto jed, vzemite nekaj decilitrov enolončnice, jo z ročnim mešalnikom spremenite v pire, tega razredčite z vodo in vrnite v enolončnico. Tako boste dobili želeno gostoto enolončnice.

Sestavine:

300 g rjave leče

1 por

2 stroka česna

2 korenčka

kos zelene

1 čajna žlička mlete sladke paprike

200 ml pasiranega paradižnika

3 žlice bulgurja

3 srednje velike krompirje

sol, poper

1 lovorjev list

3 žlice oljčnega olja

Izbirno:

1 par domačih prekajenih klobas

leča

Priprava:

Lečo operemo in dobro odcedimo. Por operemo, osušimo in narežemo na tanke kolobarje. Korenček operemo, postrgamo in narežemo na kolobarje ali majhne kocke. Zeleno olupimo in narežemo na majhne kocke.

V segreto globoko posodo damo oljčno olje, dodamo česen, ki smo ga razpolovili z nožem, in na kratko prepražimo, nato pa takoj dodamo por. Dušimo približno 10 minut.

Nato dodamo korenček in zeleno, lovorjev list, potresemo z žličko sladke mlete paprike in vse skupaj na kratko dušimo. Dodamo pasiran paradižnik in dušimo še 5 minut. Nato vse skupaj zalijemo z vodo (približno 1,5 l vode).

Dodamo lečo, rahlo solimo in kuhamo na srednjem ognju približno 20 minut.

Medtem olupimo krompir, ga dobro operemo in narežemo na majhne kocke, ki jih po 20 minutah dodamo k leči. Kuhamo še dodatnih 20 minut.

Na koncu dodamo bulgur in kuhamo še 15 minut. Po želji takrat dodamo še prekajene domače klobase. Solimo in popramo, premešamo, nato odlijemo 200-300 ml enolončnice in zmiksamo s paličnim mešalnikom. Če je pire zelo gost, ga razredčimo z vodo in vrnemo v enolončnico. Klobase vzamemo ven in jih narežemo na kolobarje.

Postrežemo še toplo, v globokih krožnikih ali skledah, jed potresemo z drobno sesekljanim svežim peteršiljem ali baziliko.

leča