Čeprav tradicija narekuje, naj po novem letu posežemo po sarmah, vam tokrat predstavljamo recept, ki vsebuje vsaj dve enaki sestavini, in sicer kislo zelje ter mleto meso, več o zeljnih zavitkih pa smo pisali v našem zimskem receptu začetek decembra.
Recept za mesne kroglice s kislim zeljem izvira iz Nemčije, v njih pa najdemo zmes govedine in svinjine.
Za štiri osebe bomo potrebovali mlete govedine, 150 gramov mlete svinjine, čebulo, 60 gramov krušnih drobtin, dve žlici sveže sesekljanega peteršilja, žličko soli, ščep popra, jajce, 80 mililitrov mleka, olje, pol kilograma kislega zelja in 80 mililitrov vode.
Najprej v skledi zmešamo meso, nasekljano čebulo, drobtine, peteršilj, sol, poper, jajce in mleko ter iz nastale zmesi oblikujemo mesne kroglice. V ponvi segrejemo olje in rahlo popečemo kroglice.
Nato v ponev z žlico damo kislo zelje, nanj pa položimo polpete. Pokrito dušimo 15-20 minut oziroma toliko časa, da so mesne kroglice kuhane, po potrebi dolijemo vodo.