Slovenci se moramo prehranjevati kot Skandinavci

Člani strateškega sveta za prehrano pri predsedniku vlade Robertu Golobu so se danes sestali na svoji prvi seji. Dogovorili so se o delu za pripravo predlogov ukrepov za cenovno dostopno kakovostno in varno hrano, ki bo imela čim manjši negativen vpliv na zdravje ljudi, okolje in podnebje.

Deli novico s tvojimi prijatelji

V preteklosti je precej kritik letelo na sestavo strateškega sveta, v katerem so predvsem privrženci veganstva in nobenega predstavnika kmetov in živilcev. Po tem, ko so svoj glas povzdignili strokovnjaki za prehrano, so v svet vključili nove člane.

Svet vodi Nataša Fidler Mis, živilska tehnologinja in doktorica znanosti, ki dela na oddelku za nutricionistiko Pediatrične klinike. V strateškem svetu so še Veronika Cukrov, članica slovenskega veganskega društva, ki si prizadeva, za uzakonitev možnosti izbire veganskega obroka v vseh javnih ustanovah, Andreja Vezovnik, ki raziskuje perspektivo mesnih nadomestkov, Tanja Kamin, profesorica in vodja raziskovalnega Centra za socialno psihologijo, Samo Kreft redni profesor na Fakulteti za farmacijo in ustanovitelj Lačne bučke, Nika Tavčar iz nevladne organizacije Umanotera ter državni sekretarji z ministrstev za delo, izobraževanje, okolje kmetijstvo, zdravje in digitalno preobrazbo.

Premier Robert Golob je izrazil zadovoljstvo, da je bila seja na to temo organizirana. Seja je bila »kratka, a bogata«. 

»Naš cilj sveta je, da se opredeljujemo – do tega, kako hrana vpliva na zdravje, da o tem ozaveščamo ljudi, kako poraba in pridelava hrane vpliva podnebje in kako pridelava vpliva na samooskrbo države. Vsi ti aspekti so zajeti v skupno strategijo. Ne govorimo o kratkoročnem projektu – to je zagotovo projekt, ki bo trajal cel mandat. Dogovorili smo se tudi o načinu dela,« je povedal Robert Golob.

Izpostavil je tudi, da se bo Slovenija zgledovala po nordijskih državah, saj je »nordijska regija najbolj napredna regija kar se tiče področja prehrane,«. Ob tem je dodal, da se bo država ukvarjala s študentsko prehrano, ki bo v prvi vrsti zdrava, delala pa bo tudi na košarici živil,  ki jih želijo primerjati skozi posamezne košarice.

Doktorica pediatrične klinike Nataša Fidler Mis je izpostavila, da načrtujejo delo na tem, da bi konkretno prispevali k boljši prehrani vseh starostnih skupin.

»Sedaj imamo to priložnost da skupaj s podatki in vsemi drugimi deležniki ki prihajajo iz različnih resorjev našega življenja ustvarjamo neko spremembo, ki bo dejansko omogočala prebivalcem, da bodo izbirali ozaveščani: torej ne da bodo prisiljeni v nekaj,« pravi namestnik predsednice sveta Ivan Eržen.