DOMAČ RECEPT ZA HLADNE DNI: Jota 

Kljub temu da so temperature za ta čas še vedno visoke, pa v marsikateri kuhinji že diši po značilni istrski jedi na žlico, ki nam še posebej prija, ko je zunaj hladno. Seveda mislim na joto, ki jo znajo naše none pripraviti že skoraj z zavezanimi očmi.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Samo ime izhaja iz furlanske besede jote, ki izhaja iz galske besede za juho. Je enostavna, hitro pripravljena in okusna jed, ki jo obožujejo tudi otroci, naročimo pa jo lahko v skoraj vsaki planinski koči ali osmici. Prava jota je pripravljena iz fižola, krompirja, svinjskega mesa in kislega zelja. Nekateri pa namesto zelja raje uporabijo repo. Jed mora biti gosta, če pa imate raje enolončnice, ki so bolj redke, pa morate zraven ponuditi še kruh, ki ga prav tako lahko pripravite doma. 

Sestavine za 4 osebe: 

  • 500 gramov kislega zelja, 
  • 300 gramov rjavega fižola 
  • 200 gramov krompirja,  
  • 300 gramov prekajenih svinjskih rebrc, 
  • lovorjev list, 
  • česen,  
  • čebula, 
  • začimbe. 

 

Postopek: 

Upam, da ste eni izmed tistih, ki na to, kaj bodo kuhali za kosilo, mislijo že en dan prej. Zakaj? Ker se mora, za pripravo jote, rjavi fižol namakati vsaj osem ur, da se zmehča. Najbolje je, da ga prelijete z vodo in pustite čez noč. Če se vam mudi, pa lahko uporabite tudi konzerviran fižol, ki je že skuhan in pripravljen na takojšnjo uporabo. Fižol, ki smo ga namakali, naslednji dan kuhamo prbl. 45 minut. Paziti moramo, da ga ne razkuhamo oz. da ostane še malo trd, saj se bo kasneje kuhal še v joti. Istočasno kot damo kuhati fižol, lahko na ogenj pristavimo lonec, v katerega damo nekaj olja, nasekljana česen in čebulo, kislo zelje, lovorjev list in nekaj zrn popra, prilijemo vodo in kuhamo 50 minut (če želite, da jed ne bo tako kisla, lahko zelje pred uporabo operete). Ko je zelje kuhano, ga odcedimo, prihranimo si tudi nekaj vode. Medtem ko se kuhata zelje in fižol, lahko olupimo in na kocke narežemo krompir, ki ga operemo, damo v posodo in zalijemo z vodo. Ko zavre, ga kuhamo še 15 minut in nato odcedimo. V lonec, kjer je fižol in voda, dodamo odcejeno zelje, krompir in nekaj prihranjene zeljnice. Začinimo po okusu in kuhamo še 15 minut. Prekajena svinjska rebrca lahko skuhamo posebej ali pa jih dodamo v joto takrat, ko dodajamo vse ostale sestavine. Jota mora biti bolj gosta, kar dosežemo s tem, da dobro skuhamo krompir in fižol. Če nam to ne uspe, lahko nekaj krompirja zmečkamo in tako pridobimo gostoto jedi. Lahko si pa pomagamo tudi z moko. 

Če ne uspete pojesti vse jote na dan, ko ste jo skuhali, pa ne skrbite, Spravite jo v hladilnik, saj pravijo, da je jota naslednji dan še boljša. 

6