NAD OBALO SE JASNI: Danijel Bešič Loredan

»Zavarovalniški sistem v Sloveniji je kot mešano meso na žaru.«

Deli novico s tvojimi prijatelji

Prejšnji četrtek je v okviru pogovornih večerov Nad obalo se jasni Gledališče Koper obiskal zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan, s katerim se je pogovarjal urednik časopisa ObalaPlus Tomaž Perovič. In to ravno dan po tem, ko je z namestnikom vodje pogajalske skupine Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides Gregorjem Zemljičem podpisal sporazum o začasni prekinitvi stavkovnih aktivnosti. Sporazum predvideva oblikovanje ločenega plačnega zdravstvenega stebra v okviru plačnega sistema javnega sektorja.

Minister napoveduje, da lahko zdravniki specializanti v kratkem pričakujejo finančni »obliž«, ki bo vsaj malo uravnotežil nastalo situacijo. Po njegovem mnenju pa imajo sicer zdravniki, ki so specialisti, delajo dobro in veliko za slovenske razmere dobro plačo. »Dogovorili smo se, da uravnotežimo vse nepravilnosti, ki so se zgodile skozi leta v zdravstvenem sistemu. Lotili se bomo dopustov, dodatkov, lotili se bomo tega, da se zadeva diferencira, da imamo neko karierno pot. V tem sistemu bo lahko prišlo tudi do tega, da bo nekdo dobil manj denarja, kot ga dobiva sedaj,« je ob tem povedal Bešič Loredan. Ob vprašanju, kaj se dogaja z inšpekcijskim nadzorom nad čakalnimi vrstami, ki je bil napovedan, pa minister odgovarja: »Inšpekcijski nadzor bo pokazal delno sliko, bolj bo stanje jasno konec leta, ko bodo zavodi očistili svoje čakalne vrste. Pričakujem, da bodo čakalne vrste malo krajše, ne bodo pa bistveno krajše pri tistih najdlje čakajočih.« Dodal je, da si želijo spomladi priti do digitalne ali virtualne platforme, kjer se bo točno vedelo, kam pacient lahko gre in koliko je čakalna doba za enako storitev v celem sistemu, ki je seveda javen. Začeli so uvajati tudi digitalizacijo sistema, kar pomeni, da je sistem transparenten, jasen, v vsakem trenutku se lahko vidi, kje kdo dela in koliko. Končni cilj je, da bodo bolnišnice, zavodi oz. vsi izvajalci v zdravstvenem sistemu bili plačani po učinku in ne kot do sedaj, ko jim je ZZZS vnaprej plačal določeno vsoto, ne glede na to če so bile storitve, za katere so dobili denar, na koncu opravljene ali ne.

Koprčan Bešič Loredan, ki je sicer doktor medicine – specialist ortopedske kirurgije, je stolček ministra za zdravje zasedel s ciljem reformirati zdravstveni sistem do začetka leta 2024. Kot sam pravi, si želi, da bi to zaznamovalo njegovo ministrsko delo tudi v prihodnje. O obsežnem naboru ukrepov in rešitev, ki so uvod v zdravstveno reformo, je minister spregovoril tudi na pogovornem večeru. »Če bi koncesionarjem na dolgi rok dovolili, da delajo vse, bi nastala nevarnost, da bi zdravniki pustili službo v javnem zdravstvenem sistemu, se zaposlili pri koncesionarjih in tam opravljali vse storitve. Potem nam grozi, resna nevarnost, da ostanejo javni zdravstveni zavodi, ki pa so nosilci razvoja, izobraževanja in 85 % vseh storitev na sekundarni ravni, brez zdravnikov. Ta sistem moramo počasi pripeljati do točke, kjer bo uravnotežen.  Zgled nam je lahko Finska, ki ima razmerje 80 % proti 20 % – 80 % so javni zavodi, 20 % so zasebniki, ki opravljajo delo znotraj javne mreže, vendar spet ne v celoti. Jasno so znani standardi in normativi.« Dodal je, da dodatnega zdravstvenega zavarovanja ne bo več, takoj ko izberejo način, kje najti 600 milijonov evrov.

Slovenijo pesti tudi pomanjkanje družinskih zdravnikov: »Družinski zdravniki sedaj delajo na dveh ali treh deloviščih, hkrati morajo opravljati nujno medicinsko pomoč, upravljati svojo ambulanto, obremenjeni pa so tudi z administrativnimi deli. Mi moramo položaj družinskih zdravnikov izenačiti z najboljšimi kardio kirurgom. Take rešitve, kjer bi lahko vsak prebivalec Slovenije imel svojega osebnega zdravnika, ni, ker je družinskih zdravnikov enostavno premalo. Lahko pa bomo zadevo v roku 3 do 5 let uredili tako, da bomo imeli t. i. ambulante za neopredeljene.«

Pogovor si lahko pogledate na YouTube kanalu ObalaPlus.