Za prestižno festivalsko nagrado se je potegovalo pet podjetij, ki se ukvarjajo z nakupom in prodajo tartufov: Natura tartufi, Zigante tartufi, Karlić tartufi, Tartufi Istra, Prodan tartufi, ter skupaj z njimi Združenje lovcev na tartufe “Istra”. Tričlanska žirija, ki so jo sestavljali okrožna vodja turizma Nada Prodan Mraković, Vilma Jeletić in predstavnica Društva lovcev na tartufe “Istra” Vlado Božić, je poleg velikosti ocenjevala tudi obliko, barvo, vonj in trdoto tartufov.
“Sezona je suha, tartufov je zelo malo, cene pa so zelo visoke”, je komentirala Antonella Zigante, ki je prevzela priznanje. Povpraševanja je veliko, vendar visoka cena znižuje prodajo. Da je tartufov zelo malo in da niso tako veliki, kot v preteklih letih, je potrdil predsednik Društva lovcev na tartufe “Istra” Darko Muzica, pa tudi Marko Puh iz podjetja Natura tartufi.
“Sezona je zelo slaba. Zaradi ekstremne suše, ki je trajala več kot eno leto, je količina tartufov izjemno majhna, nabavne cene pa so, tako kot prodajne, visoke. Če se v tem tednu pojavijo novi tartufi, in nekateri majhni znaki kažejo, da bi se to lahko zgodilo, potem obstaja še nekaj upanja, da rešimo sezono, sicer ni druge izbire, kot da upamo na boljšo“, je dejal Marko Puh.
Puh je poudaril, da je cena kilograma belega tartufa prvega razreda 5.500 evrov, drugega razreda pa 3.500 evrov. Tartufi se namreč merijo v gramih, tako kot zlato, posebni primerki pa dosegajo vrtoglave cene.
Slovesno odprtje največjega sejma tartufov v regiji sta v okviru praznovanja 40-letnega neprekinjenega prijateljstva in medsebojnih srečanj zaznamovala folklorna sekcija in skupina Glasbenega društva “Sokol” Buzet in KUD “Lovro Ježek” iz Marije Bistrice. Za zabavni program je poskrbela lokalna skupina “Fijaka band”. Program sta gostila Ana Pisak in Alan Poropat. Za najmlajše obiskovalce so bile organizirane vodene aktivnosti v otroškem kotičku.
Na Festivalu buzetskih tartufov v Mašimovi Škuji, vikend centru pomembnega festivala tartufov in jesenskega sejma, posvečenega promociji dragih podzemnih gob in lokalnih kmetijskih proizvodov, se je zbralo približno 40 proizvajalcev tipičnih lokalnih izdelkov, večinoma iz Istre, med njimi devet vinarjev.
V velikem šotoru, velikem 700 kvadratnih metrov je bilo mogoče okusiti in kupiti tartufe in tipične istrske proizvode – pršut, suhomesnate izdelke, sir, olivno olje, vino, med, džeme, marmelade, naravne sokove, domače piškote, domače testenine … Med razstavljavci je bil tudi OPG Zdenka Čendaka iz Jelovice, vasi na 700 metrov nad morjem, kjer se ukvarjajo s proizvodnjo brinjevca in eteričnega olja.
Med prepoznavnimi blagovnimi znamkami je bila tudi Delicia, majhno družinsko podjetje, ki deluje že 25 let in je edini domači proizvajalec piškotov brez sladkorja, pa tudi destilarna Aura, katere žganje in alkoholni proizvodi osvajajo prestižne nagrade na mednarodnih tekmovanjih. Na stojnici Pekarne Ošo v Buzetu so med drugim ponudili poletno-zimsko kombinacijo temnega čokoladnega sladoleda z medom in belimi tartufi ter domačimi panetoni, ki jih običajno ponujajo za božične in novoletne praznike.
Festival istrskih tartufov so obiskali številni obiskovalci, večinoma lokalni, pa tudi Slovenci, Italijani in Avstrijci.
“To je čas, ko se mesto Buzet, celotna Istra, Hrvaška želi prikloniti kralju gastronomije, tartufu, pa tudi priložnost, da so vsi istrski izdelki reprezentativni, skupaj z predstavljenimi tartufi, pa naj gre za oljčno olje, vrhunska vina, žganje, pršut, torte ali vse, kar Istra lahko ponudi danes, tako domačim gostom, kot tistim, ki prihajajo iz drugih držav”, je povedal župan Damir Kajin, tudi predsednik Turističnega odbora Buzet.
V okviru sejma je potekala atraktivna demonstracija iskanja tartufov “Lov na tartufe“, organiziran pa je bil tudi sprehod z lokalnim vodnikom “Meet Buzet in Buzeština”. Za ljubitelje gastronomije okusa Istre je bil vrhunec dogodka Buzet na krožniku, gastro predstava, v okviru katere so se predstavili buzetski gostinci, in kjer je konoba Most, najstarejša v Buzetu, z 89-letno družinsko tradicijo, pripravila fuži s tartufi in fuži s porcini gobami, pa tudi tišina torto.